Човечеството е изминало повече от половината път в борбата с коронавирусната инфекция. Въпреки това, въпреки този факт, може да предстоят нови непредвидени трудности, така че все още е рано да се правят прогнози кога ще приключи  пандемията от COVID-19. Това заявяв в интервю за швейцарския вестник SonntagsBlick главният изследовател на Световната здравна организация (СЗО) Сумя Сваминатан.

В хода на разговора журналистите от изданието попитаха специалистката на какъв етап е човечеството, ако сравним пандемия с маратон. „Надявам се, че скоро ще покрием 60 процента от маршрута. Но е възможно да се наложи да преодолеем още една неочаквана планина", каза Сваминатан, позовавайки се на пречките в борбата срещу COVID-19. Все още твърде много са неизвестните, включително и възможна поява на нови варианти на щамовете на коронавируса, за да се говори за края на пандемията, добави тя.

Епидемиологичната ситуация обаче се подобрява, тъй като в някои части на света по-голямата част от населението е ваксинирано от 70 до 80 процента, отбелязва Сваминатан. Но, в други части на света , например в Африка, напълно имунизирано е по-малко от 4 процента от населението. „Колкото повече се примиряваме с това състояние на нещата, толкова по-голям е рискът от нови варианти на вируса. Ето защо СЗО призовава всички налични дози ваксини да се използват за увеличаване на ваксинацията по целия свят. Въпросът за прилагане на бустерни дози може да се разглеждасамо когато всички са напълно ваксинирани “, казва в заключение тя.

Дисбалансът в разпространението на ваксините предизвика "глобална катастрофа", но все още ситуацията е поправима, коментира по-рано ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Източник: Мениджър Нюз