Още от втората седмица на бременността очите на ембриона започват своето развитие. Явява се така нареченото зрително мехурче, а на първия месец – двуслойна очна чашка. На третия месец от вътреутробното развитие се оформят очните камери, склерите и клепачите.

При раждането бебето вече има развита зрителна система, която то все още не умее да ползва.

Вижда откакто се роди, но мътно

Това доказват многобройните изследвания.

В началото то вижда само по-едрите предмети, които са на разстояние не повече от половин метър. На токова отстояние е лицето на майка му по време на кърменето.

През първия месец от живота сензорните му органи се развиват бързо. Усъвършенстват се и структурите на мозъка - активно се формират невронните връзки.

Независимо, че ярката светлина тревожи новороденото, помещението в което се намира то, трябва да е добре осветено. Приглушената светлина не допринася за правилното развитие на зрителните функции.

То трудно координира двете очи

Това обаче не бива да притеснява родителите.

Бебето опитва да оцени обстановката по хоризонтал и по вертикал, затова на майка му може да ѝ се стори, че очите гледат в различни посоки.

Около втория месец то успява вече да „съгласува“ движенията им, а ако това не се случи до 8-ата седмица, е добре да се консултирате с офталмолог.

Не е нужно

целият асортимент на магазина да виси над леглото му

Защото в началото то вижда черно-бяло.

Затова, вместо с цветни играчки, може да забавлявате бебето с черно-бели картинки с едри орнаменти (има такива, които са разработени специално за новородени).

Продължава на страницата на Новите родители