Въпреки потенциално обещаващата комбинация от лекарства, използвани за лечението на ХИВ, ново проучване показва, че този метод не ефективен и срещу COVID-19 – сериозното респираторно заболяване, предизвиквано от SARS-CoV-2.

Новият коронавирус се появи през декември 2019-а и няколко месеца по-късно предизвика световна пандемия. Симптомите варират от леки до тежка пневмония, полиорганна недостатъчност и смърт. До момента на създаването на материала са потвърдени над 277 хил. случая на заболяването, над 11 хил. души са починали. Бяха необходими 3 месеца, за да се достигнат първите 100 000 потвърдени случая и само още 12 дни, за да получим потвърждение за още 100 000 нови.

„За съжаление, резултатите от тестовете бяха разочароващи“, пишат изследователите. На този етап все още не съществуват конкретни лечения или лек срещу инфекцията.

За да проверят дали лопинавир/ритонавир – комбинационно лечение, използвано за контрол на инфекцията ХИВ, може да бъде ефективно и при COVID-19, изследователите назначават на произволен принцип 99 от 199 хоспитализирани възрастни пациенти, при които новият коронавирус е потвърден и които имат затруднения с дишането. Лопинавир/ритонавир намалява количеството на ХИВ вируса в тялото, за да позволи на тялото да се бори по-ефективно със заболяването. Пациентите получават по 400 мг и 100 мг два пъти на ден в продължение на 14 дни (в допълнение към стандартните грижи). Впоследствие резултатите са сравнени със 100 пациенти, които не са получавали тази комбинация от лекарства.

Като цяло няма значителни разлики между хората, приемали лопинавир/ритонавир, и тези, които са били лекувани по стандартния начин. Средно и двете групи се нуждаели от около 16 дни медицинско лечение, макар че тези, които са получили лекарството, са се възстановили с около 1 ден по-рано.

„Открихме, че лопинавир/ритонавир не увеличава значително клиничното възстановяването, нито намалява смъртността“, допълват изследователите. И все пак - отчетена е малко по-малка смъртност при хората, приемали тези лекарства, макар че е много трудно резултатите да бъдат интерпретирани ефективно на фона на малкото клинично проучване.

Източник: IFLScience