Френската компания Карма (Carmat) обяви днес, че е пуснала за първи път на пазара изцяло изкуственото си сърце под марката Езон (Aeson) и то вече е имплантирано на пациент в Неапол, за да му служи докато чака подходящо органно донорство, предаде Франс прес. Това е първата продажба на компанията от създаването й през 2008 година.

Имплантирането е било извършено от екипа на кардиохирурга д-р Чиро Майело в болница в Неапол, един от центровете с най-голям опит в тази област в Италия, допълва БТА.

През декември 2020 година Карма получи маркировка СЕ (знак за съответствие, който се поставя върху определени продукти на европейския пазар и с него се декларира, че те отговарят на европейските изисквания за безопасност на здравето и околната среда - бел. ред). Това даде зелена светлина за пускането на изкуственото сърце на пазара.

Илюстрация на изкуственото сърце. Източник: Getty Images

То се превърна в мост към трансплантацията благодарение на положителните междинни резултати от клиничните проучвания, започнали през 2016 година и продължаващи и досега.

Това е първата осъществена продажба за Карма от основаването й през 2008 година и е важна стъпка, която отваря нова страница в развитието на компанията. Френската компания в областта на медицинските технологии обяви преди няколко дни - на 15 юли, че е имплантирала за първи път изцяло изкуствено сърце в САЩ като част от клинично проучване в университетската болница "Дюк" в Дърам, щата Северна Каролина. Десет пациенти, подходящи за трансплантация, са включени в този тест в съответствие с протокола, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), а три други американски центъра подбират в момента пациенти, които също да участват в него.

Източник: Мениджър Нюз