Компанията Merck обяви, че молнупиравир - създаденото от нея хапче за лечение на COVID-19 - всъщност е с по-ниска ефективност, отколкото се смяташе досега, предава Ройтерс.

През октомври производителят на лекарства заяви, че лекарството намалява  риска от смърт и хоспитализация с 50% (на базата на данни от 775 пациенти). Сега обаче се оказва, че ефективността на молнупиравир в това отношение всъщност е 30% (при проучени над 1400 пациенти).

Merck представи данните, преди Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ да публикува своите документи в петък, чиято цел е да информира външен панел от експерти, които ще се срещнат във вторник, за да решат дали да препоръчат на FDA да одобри хапчето или не.

Задачата на експертите е да преценят дали предимствата на лекарството надхвърлят рисковете и дали популацията от хора, за която евентуално ще бъде одобрено, не трябва да е по-малка.

Панелът ще трябва да прецени и дали лекарството няма да окуражи вируса да мутира допълнително и по какъв точно начин можем да минимизираме този риск.

Междинният анализ на данните от октомври тази година показа, че 7,3% от хората, получавали лекарството два пъти дневно в продължение на 5 дни, са били хоспитализирани и никой не е починал до 29 дни след лечението. За справка – процентът на хоспитализираните пациенти, получавали плацебо, е бил 14,1%.

Според актуализираните данни обаче, които бяха представени на 26 ноември, 6,8% от тези, получили молнупиравир, са били хоспитализирани и един човек е починал. Същевременно при групата с плацебо е била отчетена хоспитализация при 9,7% от участвалите в проучването.