На каква възраст е най-добре да станем майки — на 18, на 25, на 40? Това е толкова индивидуално, че мненията винаги ще са различни и спорни – всеки би изтъкнал плюсове и минуси в полза на тази или онази възраст, би привел личен опит.

Истината е, че няма никаква гаранция, че 20-годишната жена ще се справи с бременността и раждането ще е по-леко, отколкото друга бъдеща майка на 35, да речем - всичко е индивидуално. Во по-младите жени имат повече шансове лесно да износят и родят здраво бебе, защото техният организъм е силен, казва Мария Хохлова, опериращ гинеколог-ендокринолог пред letidor.ru.

Ако е прекалено рано

Организмът на момичето е готов за бременност и раждане около 17-18-годишна възраст. Тогава хормоналният фон се е нормализирал, скелетът е формиран, вътрешните органи са в добро състояние. Да се ражда по-рано - на 14-15 години е рисковано.

Съществува вероятност момичето просто да не издържи самия процес на раждане – той е сложен както физически, така и емоционално и често крехката тийнейджърка още не е готова да се справи.

Освен това, ранното майчинство, за съжаление, обикновено не е планирано и младата майка не е готова да се грижи за себе си и бебето.

Ако е прекалено късно

Има няколко причини, заради които късното раждане крие рискове:

Много бъдещи майки след 35 години раждат с цезарово сечение, особено, ако има някакъв проблем с позата на бебето или патология. И ако жената в по-млада възраст може да рискува и да роди по естествен път, то жената над 35 ще бъде посъветвана от лекарите да го направи със секцио.

Да не забравяме обаче, че такива раждания могат да бъдат опасни най-вече за детето – цезаровото сечение е операция под упойка, с хирургична намеса, която понякога води до усложнения.

Освен това, в по-зряла възраст понякога настъпва преждевременно изтощение на функциите на яйчниците. В резултат жената не може да забременее самостоятелно, но благодарение на съвременната медицина и това има решение.

Трето:

съществува риск детето да се роди с генетични увреждания, например синдром на Даун. Тази вероятност е по-висока, отколкото у млади жени, така че е значителен риск, но съвременните методи помагат подобна ситуация да се диагностицира навреме.