Днес ще ви запознаем с едно изключително многообещаващо лекарство, наречено AZD1390. От една страна, то подпомага лечението на хора с рак на мозъка, а от друга – възстановява двигателните способности, нарушени при травми на гръбначния стълб.

Още по-впечатляващото е, че AZD1390 се приема орално, пишат специалистите в своя доклад, публикуван в Clinical and Translational Medicine. Това разширява значително кръга от хора, които могат да получат достъп до него, без да се налага да посещават ежедневно болничните заведения.

Изследванията, посветени на AZD1390, все още се намират в ранен етап. Нужно е да се проведат клинични изпитвания, които да оценят неговата ефективност и безопасност при реални условия. Първата половина от тях вече се провеждат под формата на ракови изпитвания. Изследванията, посветени на възстановяването на травмите на гръбначния път, все още са ограничени до клетъчни култури, мишки и плъхове, но успехът при животните е впечатляващ.

Как AZD1390 успява да се справи с две на пръв поглед коренно различни неща? Това, което реално обединява рака на мозъка и увредените нерви са двойноверижните повреди (DSB) в ДНК-то, които пречат на пренарежданията в генома. Разбира се, тялото се опитва да ги поправи. В повечето случаи това е важно, дори наложително. При определени обстоятелства обаче тялото ни може по-скоро да ни навреди, отколкото да ни помогне. Именно тук на помощ идва лекарството AZD1390.

„АстраЗенека“ проучва способността на медикамента да блокира един конкретен тип протеин (ATM), който се активира в случаите на двойноверижните повреди. АТМ е ключов за потискането на рака, но в момента учените проверяват дали блокирането му няма да направи раковите клетки по-чувствителни на радиотерапия.

По сходен начин, прекомерното активиране на защитните системи на тялото ни, вероятно пречи и на възстановяването на централната нервна система след травма на гръбначния стълб. Ето защо проф. Зубаир Ахмед от Бирмингамския университет и неговите колеги смятат, че AZD1390 би могло да помогне и в това отношение. Те откриват, че животни, които приемат медикамента в рамките на едва четири способности, възстановяват способностите си за движение – приблизително такива, каквито са били преди травмата.

Екипът проучва и още едно лекарство, наречено KU-60019. То също спомага за възстановяването на нервите в клетъчни култури. За разлика от AZD1390 обаче не може да се приема орално.

Преди по-малко от два месеца същият екип обяви, че трето лекарство, наречено AZD1236 (също разработено от „АстраЗенека“), също спомага на регенерацията на нерви.

Източник: IFLScience