Учени откриха, че потенциална ваксина срещу Алцхаймер е безопасна и може да създаде имунен отговор. Тя използва революционен подход в битката със заболяването и в момента приключи успешно втората фаза от своите клинични проучвания. Резултатите са окуражаващи, макар и все още ограничени.

Ваксината, наречена AADvac1 стимулира имунния отговор срещу конкретни парченца от протеина тау, чието натрупване изглежда е една от основните причини за болестта на Алцхаймер. Макар и като цяло да са успешни, клиничните тестове не са оказали значително въздействие върху когнитивния упадък, наблюдаван при пациентите. Определен брой от тях обаче са се облагодетелствали от ваксината.

Фаза 2 от клиничните проучвания се използват за оценяването на подходящата дозиворка, както и на цялостната ефективност на лекарството. Екипът съобщава, че ваксината е забавила натрупването на протеина Nfl, който представлява маркер за невродегенерация. Ще бъдат необходими обаче още проучвания, които да проверят дали ваксината спира и обръща ефектите от заболяването при по-голям брой хора.

В настоящите тестове са взели участие общо 196 души от осем европейски страни. 117 от тях са получили ваксината, докато останалите 79 – плацебо. Хората са били инжектирани с 11 дози от ваксината (или плацебо) за период от 24 месеца. Сред тях онези, които вече са били диагностицирани с болестта на Алцхайемр, са се облагодетелствали най-много от клиничните проучвания.

Изследването е публикувано в Nature Aging.

Източник: IFLScience