Причините за анемия могат да бъдат най-различни. Така например тя може да е наследствена или да се появи вследствие на диета, в която липсват витамини (в частност желязо, B-12, фолиева киселина и мед). Понякога обаче не е изключено и пиявица да е заседнала в хранопровода ви и да изсмуква цялата ви кръв.

Точно такъв е случаят с едно 3-годишно момиче. В понеделник д-р Джейсън Бротертън, който работи в Кения, сподели снимка на пиявицата, която е извадил от нея. Нивото на хемоглобина ѝ е било 3 г/дцл. За справка – нормалните нива са около 9,6 до 13 г/дцл.

„Преди днешния ден бях сигурен, че съм се натъкнал на повечето случаи на анемия. Но после извадих това от горната част на хранопровода на 3-годишно дете“, пише той в Twitter.

Не е ясно кога момиченцето се е превърнало в храна за пиявицата, но докторът има теория.

„Предполагам, че пиявицата е била погълната преди няколко месеца – пише той в Twitter. – Първоначално на пациентката започва да ѝ тече кръв от носа, след което това прогресира в 3-месечна кашлица. Накрая се е изкашляла толкова силно, че майката е успяла да зърне нещо в дъното на гърлото. Трябваше да я премахна посредством ендоскопия, тъй като се беше прикрепила здраво.“

Детето е имало проблеми с преглъщането, което не е изненадващо – в края на краищата в хранопровода му е живеел паразит. След процедурата обаче то вече е добре.

Противно на популярните вярвания, които се разпространяват от близо 2500 години, не е добра идея да оставите паразит да изсмуква кръвта ви.

В древни времена пиявиците са били използвани за отстраняването на кръв при лечение на всичко – от хемороиди до кръвоизливи. Впоследствие обаче, когато този метод се проверява от научна гледна точка, оказва се, че те не само, че не помагат, но и активно вредят (риска от инфекция е огромен). Въпреки това пиявиците продължават да се използват и днес, но за изключително конкретни цели.

„В медицината, в частност пластичната и възстановителната хирургия, пиявиците могат да се използват, за да се подобри кръвоносния поток в област от тъкан или кожа, в които има лоша циркулация“, пише Националната здравна служба на Великобритания в своя сайт. Как? Като отстраняват кръвния съсирек от деликатните области.

Източник: IFLScience