Един от най-важните микроелементи - желязото (Fe) - е основна част на хемоглобина и помага на червените кръвни клетки (еритроцити) да поддържат своята функция - да пренасят кислород, хранителни вещества и топлина по цялото тяло.

Уви, данните на Световната здравна организация сочат, че в световен мащаб 40% от всички деца на възраст между 6 месеца и 5 години, 37% от бременните и 30% от жените на възраст 15–49 години са засегнати от анемия, а желязодефицитната анемия е най-разпространеният хранителен дефицит в света.

Научете каква е връзката между желязото и усещането ни за студ и как можем да си набавяме достатъчно от ценния микроелемент, за да се чувстваме здрави и енергични.

Как работи терморегулацията на тялото ни?

Снимка: fusebulb / Shutterstock

Тялото е невероятен механизъм, чиито органи и системи работят заедно, за да ни поддържат здрави. Няколко са отговорните “звена”, които поддържат нормалната ни телесна температура.

Хипоталамусът е център в мозъка, който контролира температурата на тялото - подава му сигнали кога да се стопли или охлади.

Щитовидната жлеза контролира метаболизма и регулира генерирането на топлина в тялото, чрез изгарянето на калории.

Кръвообращението и телесните мазнини са третият фактор за терморегулацията. Ако кръвта се движи безпроблемно, разпространява топлината в организма, а телесните мазнини от своя страна я запазват.

Общото здраве е от решаващо значение за регулирането на температурата. Колкото по-здрави сме, толкова по добре ще работят всички процеси в организма, а това включва и генерирането на топлина и охлаждането.

Желязото в организма е изключително важно за кръвообращението, оросяването и цялостното ни здраве, и има пряка връзка с телесната температура, концентрацията и енергийния ни тонус.

Защо винаги ми е студено, когато всички около мен се чувстват добре?

Това състояние се нарича “непоносимост към студ” и означава, че сте изключително чувствителни към ниските температури. Може да е цялостно усещане за температурен дискомфорт или да го чувствате в определени части на тялото - най-често дланите и ходилата.

Има редица потенциални причини за непоносимост към студ, а сред най-честите е неправилна работа на системата за регулиране на температурата, която пряко зависи от кръвния поток (оросяването) и достатъчните нива желязо в организма.

Ниското съдържание на микроелемента затруднява тялото да генерира, съхранява и разпространява топлина, причинява загубата ѝ и забавя нормалното производство на хормони в щитовидната жлеза. Нещо повече, когато до тъканите ни не достига достатъчно кислород, ние се чувстваме изтощени и имаме проблеми с концентрацията, и паметта.

Анемията, до която може да доведе железният дефицит е основна причина за лоша терморегулация и постоянно усещане за студ и умора. Състоянието причинява хипоксия или недостиг на кислород в тъканите. Това може да доведе до хипотермия (студен телесен стрес), което означава, че тялото ви губи топлина по-бързо, отколкото може да я генерира.

Какви са факторите за ниско желязо?

 • Ниско телесно тегло
 • Тежък месечен цикъл при жените
 • Бременност
 • Анорексия, булимия
 • Влошена способност за усвояване на веществата от храната
 • Рестриктивни диети, като веганството
 • Някои състояния, като възпаления на червата, онкологични и бъбречни заболявания и др.

Недостигът на желязо и желязодефицитната анемия засягат по-често жените и децата, но също и мъжете - в зависимост от здравословното им състояние и начина на живот.

Приемът на повече желязо ще се подобри ли способността на тялото ми за терморегулация?

Ако сте сред 30-те процента от жените, които страдат от недостиг на желязо, увеличеният му прием вероятно ще подобри вашата поносимост към студа.

Има няколко начина да го направите.

Първият е добавянето на повече богати на желязо храни към вашата диета:

 • Червено и птиче месо
 • Морска храна
 • Фасул и варива
 • Ядки и семена
 • Обогатени с желязо зърнени продукти
 • Тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак и коприва

Витамин С естествено увеличава усвояването на желязото, така че консумирайте тези храни с източник на вит. C, като чушки или цитрусови плодове.

Ако искате по-удобен, бърз и ефективен начин да увеличите нивата на желязо в тялото си, приемът на новата добавка ФероЕнерджи на PrimLife е отличен избор.

ФероЕнерджи се отличава с ефективна за усвояване на желязото форма - приятен на вкус сироп. Добавката е комбинация на Fe с Вит. C, B1, B6 и B12 и подпомага бързото справяне с железния дефицит.

ФероЕнерджи се приема само веднъж на ден за подобряване на терморегулацията, енергийния тонус, паметта, концентрацията, настроението и общото здраве.

Помогнете на тялото си да се чувства добре с градусите, независимо от сезона.  Потърсете ФероЕнерджи в аптеките или поръчайте бързо и удобно онлайн на primlife.bg

Източници:

Снимки:

https://www.pexels.com/photo/beautiful-woman-wearing-an-orange-winter-coat-9190792/

https://www.pexels.com/photo/woman-under-comforter-450056/