В понеделник Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри лекарството барицитиниб – първото хапче, предназначено за лечение на остра форма на алопеция ареата, автоимунно заболяване, от което страдат приблизително двама от всеки 100 души.

Алопецията (alopecia areata) се отличава с кръгово опадане на косата (обикновено в една определена област на главата). Тя може да се появи във всяка възраст, независимо от пол и раса, а пик в появата му е във възрастта 15-30 години. Точната патофизиология на алопеция ареата остава неизвестна. Около 20% от пациентите са с фамилна анамнеза за заболяването, което предполага генетична предиспозиция и е открита връзка с различни гени. 

Що се отнася до самото лекарство, то е разработено от американската фармацевтична компания Eli Lilly и е известно под търговското си наименование Olumiant. То принадлежи към клас лекарства, наречени инхибитори на янус киназа (JAK), и блокира клетъчната пътека, която води до възпаление.

Барицитиниб е одобрено за използване срещу алопеция ареата въз основа на резултатите от две рандомизирани контролирани клинични изпитвания, в които взимат участие 1200 възрастни с остра форма на алопеция.

Във всяко едно от изпитванията хората са разделени на три групи – едната приема плацебо, другата – 2 мг от лекарството всеки ден, а третата – 4 мг.

След 36 седмици почти 40 процента от участниците, приемащи по-висока доза, възстановяват 80 процента от косата по главата си. За справка – групата с по-ниска доза възстановява около 23 процента, а тази с плацебо – само 5 процента.

Веждите и миглите на около 45 процента от хората на по-висока доза също се възстановяват значително.

Най-честите странични ефекти на барицитиниб са инфекции в горните дихателни пътища, главоболие, акне, висок холестерол и увеличение на ензим, наречен креатин фосфокиназа.

Предишни методи за лечение на алопеция ареата включват мазила за локална употреба или други хапчета, но те се смятат за експериментални и не са одобрени.

По-рано барицитиниб бе одобрено за лечение на ревматичен артрит, а по време на пандемията от COVID-19 лицензът му бе разширен и до лечение на хоспитализирани пациенти с ковид.

Източник: Science Alert