Ново проучване показва, че загубата на зрение при хора над 71-годишна възраст може да е свързана с деменция. Изследването е публикувано на 13 юли в JAMA Ophthalmology.

Изследователите от Мичиганския университет в САЩ са анализирали данни от близо 3000 американски граждани на възраст над 71 години, които са били част от по-голямото Национално проучване на здравето и тенденциите на стареене (NHATS). Последното е проверило зрението на участниците и е установили дали имат деменция.  

Установено е, че участниците със загуба на зрение са по-склонни да имат деменция в сравнение с онези, които нямат проблеми с очите.

До 40 % от случаите на деменция могат да бъдат повлияни от 12 рискови фактора, които са предотвратими (или можем да им повлияем), като тютюнопушене, високо кръвно налягане и загуба на слуха. Понастоящем загубата на зрение не е сред тях, но новите данни, публикувани днес, сочат, че съществува връзка между загубата на зрение и деменцията.

Д-р Сюзън Мичъл, ръководител на отдел "Политика" в британската организация за изследване на Алцхаймер, заяви: "Това е изключително важен момент за изследванията на деменцията, тъй като се натрупват доказателства за това как фактори като загубата на зрение са свързани с деменцията. Подобни проучвания са от решаващо значение за идентифициране на нови рискови фактори за деменция и в крайна сметка за намиране на начини за предотвратяване на някои случаи на това състояние.“

"Настоящото проучване предоставя нови важни доказателства, които свързват загубата на зрение с деменцията… Но това не е окончателно и за бъдещите изследвания ще бъде важно да се установи какво точно причинява тази очевидна връзка, тъй като това ще определи какъв е потенциалът за превенция, ако има такъв."

"Има няколко възможности - например диабетът е ключов рисков фактор за деменция, а това състояние може да причини и проблеми със зрението. Или пък може да се окаже, че има общи пътища в мозъка, които причиняват както загуба на зрението, така и влошаване на паметта и мисловните способности.

"Някои случаи на загуба на зрението могат да бъдат предотвратени, а други - да бъдат успешно лекувани. Ако тази връзка се потвърди, това би могло да означава, че хората, които предприемат мерки за свеждане до минимум на проблемите със зрението с напредването на възрастта, биха могли да намалят и риска от заболявания като деменция."

Източник: Medical Xpress