Със сигурност познавате човек, който има някакви проблеми със слуха. В повечето случаи те са дребни – просто поредната причина да увеличат звука на телевизора. При други обаче загубата на слуха е толкова голяма, че се отразява драстично на качеството на живот – те вече не могат да различат думите на любимите им, изолирани са от музикалния и социалния живот, на които доскоро са се наслаждавали, и вероятно живеят с постоянно звънтене и жужене в ушите.

Терапия, която възстановява загубения слух, може потенциално да промени живота на милиони, и сега биотехнологичната компания Frequency Therapeutics, част от Масачузетския технологичен институт, твърди, че е създала точно това. В случая не става дума нито за слухово апаратче, нито за имплант, а за ново лекарство, което възстановява слуха на хората.

„Слухът е изключително важно сетиво, което свързва хората с техните общества и култивира чувство на идентичност – казва Джеф Карп, съосновател на Frequency Therapeutics и професор по анестезия от болницата "Бригам енд уиминс". – Смятам, че потенциалното възстановяване на слуха ще окаже огромно въздействие върху обещството.“

Как точно работи този потенциален лек срещу загубата на слух? Всъщност той е нещо наистина невероятно – лекарството стимулира прогениторните клетки, които произлизат от стволовите и се намират във вътрешното ухо, да започнат да произвеждат нови космести клетки в кохлеата на вътрешното ухо.

Защо точно на тях? Често смятаме, че „чуването“ свършва с момента, в който звукът достигне нашето тъпанче. Това обаче е едва половината от историята. Впоследствие вибрациите от звуковите вълни се придвижват до костиците – три малки кости във вашето тяло. Те са наистина специални и на практика изпълняват ролята на чук, удрящ гонг, намиращ се до говорител. С тази разлика, че са миниатюрни.

Този „говорител“ (т.е. кохлеята) е изпълнен с течност. Тя се раздвижва от вибрациите на шума и близо 15-те хил. космести клетки в района улавят това. В края на краищата именно те изпращат сигналите до слуховия нерв, за да можем да чуем оригиналния звук.

Т.е. ако нямате космести клетки, няма и да чувате. Проблемът е, че те са изключително крехки – могат да бъдат увредени от определени заболявания или медикаменти. Дори и от твърде много силни шумове. И веднъж щом изчезнат, никога не се възстановяват.

Досега.

„Някои от тези хора [в клиничните изпитвания] не са могли да чуват в продължение на 30 години. Сега за първи път казват, че могат да посетят препълнен ресторант и да чуят думите на децата си – казва проф. Робърт Лангър, съосновател на Frequency Therapeutics. – За тях това е от изключително важно значение. Очевидно ще трябва да се направят още неща, но за мен самия факт, че можеш да помогнеш на малка група от хора, е изключително впечатляващ.

Специалистите от Frequency Therapeutics казват, че вече са приложили лечението на повече от 200 души и са забелязали значителни подобрения в слуха на пациентите в три от общо четирите клинични изпитвания. Терапията е дълготрайна – в някои случаи слухът е подобрен за почти две години. И всичко се свежда до една-единствена инжекция, поставена във вътрешното ухо – т.е. лечението е много по-просто и бързо от алтернативните генни терапии.

„Не бих се изненадал, ако след 10 или 15 години (вследствие на ресурсите, които се влагат в тази област, както и на невероятните научни постижения) ще достигнем до момент, в който възстановяването на слуха ще е сходно с операцията LASIK, при която възстановява зрението за час-два – казва Карп. – Мисля, че същото нещо ще го видим и при загубата на слуха.“

Може би най-привлекателния аспект на тази терапия обаче е нейният бъдещ потенциал.

„Тъканите из цялото ви тяло съдържат прогениторни клетки, ето защо ние виждаме най-различни приложения [на тази терапия] – казва Крис Лос, съосновател на Frequency Therapeutics и главен научен директор. – Вярваме, че това е бъдещето на регенеративната медицина.“

Източник: IFLScience