През 2018-а служителите в испански затвор в Астурия стават свидетели на нещо наистина изненадващо – затворник, обявен за мъртъв от трима различни лекари, се събужда в моргата – час преди собствената си аутопсия.

На 7 януари 2018-та 29-годишният по онова време Гонзало Монтоня Жименес е открит безжизнен на стол в своята килия. Но когато го прехвърлят в морга на болница в района, патолозите долавят странни звуци, идващи от чувала, в който е поставен „трупа“ на Гонзало.

Хъркане.

Най-напред мъжът, който е излежавал присъда за грабеж в крило на затвор с максимална сигурност в северозападна Испания, е прегледан от двамата дежурни лекари в затвора. Те не откриват каквито и да било жизнени показатели и съответно – го обявяват за мъртъв. Не е имало и следи от насилие.

Час по-късно съдебен лекар също инспектира тялото и достига до същото заключение.

Чак когато прехвърлят Гонзало в моргата, лекарите установяват, че са допуснали изключително сериозна грешка. Мъжът вече е бил прекарал доста време в хладилна камера, която да запази целостта на тялото, а кожата му е била маркирана на местата, на които тепърва е щял да бъде разрязан със скалпел по време на предстоящата аутопсия.

„Съдебните лекари започнаха да чуват шумове от чувала. Монтоя не бе мъртъв. Тъкмо обратното“, пише El Español.

“Съдебният патолог отваря чувала и открива, че затворникът е все още жив.“

Мъжът веднага е прехвърлен в друга болница с линейка и под охрана, където се възстановява от мистериозната ситуация. Състоянието му е стабилизирано. Как обаче се е стигнало до подобна сериозна грешка? Властите на затвора изглежда нямат представа.

„Не мога да коментирам случилото се в Института по правна медицина – заявява говорител на Испанските затворнически служби. – Трима лекари обаче забелязват признаци на клинична смърт.“

Един ден, преди Гонзало да бъде намерен „мъртъв“, той е заявил, че не се е чувствал особено добре. Макар и да не е напълно сигурно какво точно е предизвикало неговото състояние, тялото му (напред с т.нар. трупно вкочаняване или rigor mortis) е показвало признаци на цианоза – сиво-синкаво оцветяване на ноктите, склерите, видимите лигавици и кожата, което настъпва вследствие на хипоксия – недостиг на кислород в тъканите.

Най-вероятното обяснение е, че Хименес всъщност страда от каталепсия – състояние, което създава илюзията, че човек е мъртъв. Според Националният център за биотехнологична информация каталепсията се характеризира с "бездействие, понижена реакция на стимули и тенденцията тялото да остане в неподвижна позиция".

Да определиш дали някой е жив или мъртъв звучи просто, но при състоянието на каталепсия признаците на жизненост често спадат до нива, които е трудно да бъдат отчетени. Тo се наблюдава най-често при пациенти, които страдат и от епилепсия – местен за Астурия вестник съобщава, че Хименес е един от тях.

Източник: Science Alert