Подобно на огромна приливна вълна, пандемията с COVID-19 оказва гигантски натиск върху здравните системи на няколко европейски държави. Експерти продължават да се опитват да предскажат кога ще настъпи нейния пик.

Какви ще бъдат последиците от това „цунами“, както здравните работници в Италия нарекоха ситуацията? Ще отшуми ли всичко лека-полека или заразата ще се завръща на регулярни интервали, които ще затрупват болниците по света?

Затишие пред буря?

Тази „вълна“ изглежда вече отшумя в Китай, където новият коронавирус се появи за първи път в края на миналата година. През последните дни не е съобщено за нови случаи.

Френският епидемолог и специалист по обществено здраве Антоан Флаут спекулира дали най-лошото тепърва не предстои. Възможно ли е Китай да е преживяла т.нар. вълна-предвестник, а сега да идва ред на нещо много по-голямо, пише той в The Lancet.Източник: Statista/CC BY 3.0

За да разберем сложния начин, по който протича една епидемия, е нужно да се върнем назад във времето – в периода след Първата световна, когато в рамките на три вълни испанският грип уби почти 50 млн. хора. Повече, отколкото самата война. А след това изчезва.

Въпросът „Защо?“ е измъчвал математиците години наред. В края на 20-те години на миналия век, в желанието си да разберат по-добре динамиката на епидемиите, Уилям Огилви Кермак и Андерсън Грей Маккендрик разработват модели.

Праг на имунитет

Кермак и Маккендрик откриват, че епидемията не свършва, защото се свършват уязвимите хора, а броят на инфекциите се увеличава, докато не достигне така нареченият праг на "стадния имунитет".

„Стадният имунитет е делът на хората, имунизирани срещу вируса (или чрез инфекция, или чрез ваксинация, ако съществува), който трябва да бъде постигнат, за да се спре всеки риск от възобновяване“, заяви Флахо, ръководител и на Института за глобално здраве на Университета в Женева.

Тази пропорция зависи от лекотата, с която вирусът се предава от заразен към здрав човек.

Колкото по-заразна е болестта, толкова по-голям трябва да е броят на имунизираните хора, за да я спре.

За COVID-19 „би трябвало между 50 и 66 процента от хората да са заразени и след това - имунизирани, за да се заличи пандемията“, коментира Флахо.