Новият коронавирус 2019-nCoV, чието официално наименование вече е SARS-CoV-2, продължава да е темата на деня. Непрестанно чуваме за нови и нови случаи на хора в различни кътчета на света, заразени с коронавирус. Това прави маските за лице по-търсени от всякога. Но могат ли да ни предпазят от новото заболяване?

Коронавирусите са голямо семейство от пренасяни по въздуха вируси, които се предават по същия начин, по който и грипът. Може да вдишате частици от вируса, след като някой, който се е заразил с него, е кихнал или се е изкашлял. Болният човек може да остави и частици от вируса по повърхностите, а в случая със SARS-CoV-2 знаем, че той може да оцелее до 9 дни (за справка – повечето грипни щамове изкарват около 24 часа).

Маската, която виждате на снимката по-горе, е стандартна хирургическа маска, която лекарите използват по време на операции, за да предотвратят предаването на бактерии и вируси, докато пациентите лежат на операционната маса. Този тип маски са ефективни в спирането на големи частици и капчици, но не могат да попречат на малки вирусни частици да ги заобиколят или да попаднат върху тях самите. Частиците, които се намират върху маската, представляват проблем, тъй като когато потребителят я сваля, би могъл потенциално да докосне разположеният върху нея SARS-CoV-2. След като коронавирусът се е озовал върху ръцете, човекът може да докосне очите, носа или устата си и да остави следи от вируса по други обекти повърхности.

N95 респираторите са друг тип маски, които филтрират въздуха, който преминава през тях. Те могат да пречистят най-малко 95 процента от всички малки (0.3 микрона) частици. Този тип маски обаче не са ефективни при деца или възрастни с лицево окосмяване и дори тези, които пасват идеално на лицето, не елиминират напълно риска от инфекция. Освен това могат бързо да се затоплят и да станат неудобни за носене.

Въпреки че нито една от двете маски не предоставя абсолютна защита, жителите на Китай са инструктирани да не излизат без защита. Дори хирургическите маски могат да предотвратят до известна степен разпространяването на вирусните частици от човек, който все още не знае, че се е разболял.

Източник: IFLScience