Кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак. До това заключение достигнаха учени, ръководени от ректора на турския университет „Тургут Йозал” д-р Айсун Бей Карабулут.

Според проучването горчивите кайсиеви ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите. Това дава надежда на милиони пациенти, диагностицирани с рак по целия свят, допълва БГНЕС. Университетът е стартирал изследванията преди няколко години. Карабулут заяви, че са започнали производството на хранителни добавки с пробиотичен екстракт от кайсия, наречен "Кайзир”. Патентът е издаден от Турския патентен институт.

Карабулут заяви, че по време на производствения процес ядките преминават през детоксикация.

"По време на производството ние гарантираме, че запазваме активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и ще се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", каза той.

Карабулут добави, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.