Брус Лий, може би най-забележителният майстор на източните бойни изкуства, умира внезапно на 20 юли 1973 г. По това време той е едва на 32-годишна възраст. Мистерията около неговата неочаквана кончина дава тласък на множество невероятни теории на конспирациите. Сега обаче нов анализ сочи, че „Малкия дракон“ вероятно е починал от пиенето на твърде много вода.

Въпреки че за момента това е чиста спекулация и хипотезата все още не е потвърдена, тя нанася ироничен удар върху човека, който подпомага популяризирането на източната философия с култовата фраза „бъди като водата, приятелю“.

За да достигнат до тези заключения, авторите на изследването започват да преглеждат всички известни факти, свързани със смъртта на Лий. Така например е добре известно, че прословутият актьор е имал главоболие и световъртеж около 19:30 ч (малко след като е пушил канабис и е пил вода). Впоследствие е изпил обезболяващото Equagesic, но два часа по-късно е намерен мъртъв.

Аутопсията показва, че мозъкът му се е подул до 1575 грама – доста над средните 1400 грама. Ето защо лекарите заключават, че Лий е починал от вид мозъчен оток, известен като церебрален едем, който е настъпил вследствие на екстремна реакция към обезболяващото.

Авторите на изследването обаче изтъкват, че той е изпил лекарството в момент, в който вече е имал главоболие и световъртеж, което би могло да подсказва, че мозъкът му е започнал да се подува от по-рано. Нещо повече, те допълват, че „церебралният едем не е единственото нещо, което бихме очаквали да открием по време на некропсия, ако причината за смъртта действително е била свръхчувствителност към Equagesic.”

"Сега, въз основа на анализа на публично достъпната информация, ние предлагаме идеята, че причината за смъртта е церебрален едем, причинен от хипонатриемия. С други думи – твърдим, че неспособността на бъбреците да отделят излишната вода е причинила смъртта на Брус Лий", пишат изследователите.

Хипонатриемията възниква тогава, когато приемът на течности надвиши способността на бъбреците да филтрират водата от кръвта. Обикновено това се случва, когато човек изпие огромно количество вода в рамките на много кратък период от време. Въпреки че няма доказателства, че Лий е направил нещо подобно, авторите на изследването казват, че той вероятно е бил изложен на "множество рискови фактори за хипонатриемия" и следователно е можел да развие състоянието "от пиене на много по-малко количество вода".

Така например те насочват вниманието ни към няколко твърдения на съпругата и лекарите на Лий, според които актьорът се е отказал от твърда храна и е преживявал само на сок от моркови и ябълки. Известен като "диета с чай и препечен хляб", този режим на хранене с ниско съдържание на разтворими вещества може да е увеличил значително шансовете на Лий да развие хипонатриемия.

Съобщава се също, че звездата е използвала диуретици, за да освобождава тялото си от натрия и да накара мускулите си да изглеждат по-едри. Освен това източници, близки до Лий, твърдят, че през последните месеци от живота си той е започнал да пие "десет до двадесет керамични бутилки саке" на ден.

Вземайки предвид тези фактори, свързани с начина на живот, изследователите твърдят, че Лий вероятно е получил мозъчен оток два месеца преди смъртта си – в момент, в който повръща, губи съзнание и получава гърчове. Въпреки че се възстановява от инцидента и по това време не е диагностициран с хипонатриемия, авторите на изследването казват, че тази случка вероятно е била предвестник на бъдещото фатално събитие.

В заключение, тъй като Лий е повлиял на механизмите на водната хомеостаза, които регулират както приема, така и отделянето на вода, той се е изложил на много по-голям риск от развиването на хипонатриемия. "Предполагаме, че Брус Лий е починал от специфична форма на бъбречна дисфункция: неспособност да отделя достатъчно вода, за да поддържа водната хомеостаза."

С други думи, бъдете като водата, приятели, но не прекалявайте с нея.

Източник: IFLScience

Изследването е публикувано в Clinical Kidney Journal.