Когато чуя някой да споменава името на великия Брус Лий, в съзнанието ми не изниква сцената, в която един дребен и жилав китаец пребива 20 души на куп, без да се изпоти. Вместо това се сещам за един негов цитат завинаги, запечатал се в мен:

"Бъди като водата, която си пробива път през пукнатините. Не отстоявай своето, а се приспособявай към обекта, и ще намериш начин да минеш около или през него. Изпразни ума си, бъди безформен – като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша. Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка. Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува.
Бъди вода, приятелю."

Преди няколко месеца взех, че се вслушах в съвета на Брус Лий.

Станах вода. Научих се да плувам.

И тъй като наскоро се влюбих неизлечимо в този спорт, бих искал да споделя с вас 10 прилики, които забелязах между плуването и живота, който всеки от нас живее.

1. Отпусни се

"Да имаш вяра е като да се довериш на водата. Докато плуваш, ти не се опитваш да сграбчиш и задържиш водата, защото, ако го направиш, ще потънеш и ще се удавиш. Вместо това, ти се отпускаш и се носиш по нея." – Алън Уотс

Довери се на водата. Отпусни се. Носи се с лекота по водата. Плувай. Бъди водата.

Довери се на живота. Отпусни се, всичко ще си дойде на мястото. Носи се с лекота в живота, всичко се случва с причина. Плувай в непознатото, остави се да бъдеш изненадан. Бъди живота. Радвай му се.