На някои хора изглежда им е много лесно да се отървават от излишните килограми и да поддържат теглото си. Други, напротив, се мъчат месеци наред и въпреки това отслабват с нищожните два килограма – при положение че са спортували и са се хранили здравословно. Как е възможно това? Въпреки че генетичното предразположение играе важна роля за телесното тегло, най-вече формата на тялото е определяща за това дали диетата ще помогне на човека да отслабне надеждно.

Американският лекар и психолог Уилям Шелдън е разделил хората най-общо на три типа според строежа на костите, мускулатурата и обмяната на веществата: ектоморф, мезоморф и ендоморф. Ако спазвате препоръките за хранене и спорт в зависимост от вашия тип тяло, свалянето на килограми ще ви се удава значително по-лесно.

1. Ектоморфен тип

Хората с тази телесна форма са много стройни, имат дълги крака и почти не трупат тлъстини. Но макар да не им личи, телесните мазнини на тези хора често превишават нормата. На пръв поглед те могат да ядат колкото си искат, без да надебеляват. Тяхната обмяна работи много ефективно, поради което организмът бързо се освобождава от шлаките. Така, от една страна, може да се стигне до дефицит на минерали и витамини, но от друга – тези хора са по-малко предразположени към болести на цивилизацията като диабет или затлъстяване. 

Въпреки че видимо не напълнявате, ако принадлежите към този тип, трябва да внимавате за хранителния си режим. При вас мазнините се наслояват по органите, което може да бъде опасно. Менюто ви трябва да включва пълнозърнести продукти, нетлъсто месо (например риба), нискомаслено мляко и млечни продукти и обилни количества плодове и зеленчуци. Освен това заменете маслото със здравословни източници на мазнини като авокадо, ядки и зехтин. 

За вас са идеални спортовете за издръжливост като джогинг, колоездене или плуване. Но трябва да се храните често и пълноценно, за да не изпаднете в категорията „поднормено тегло“. Ако искате да се малко по-закръглени, трябва да тренирате мускулите си – например с кросфит, бодибилдинг или бойни спортове. Ектоморфите обаче трудно трупат мускули и след всяка тренировка се нуждаят от дълга почивка. Във всеки случай непременно приемайте много протеини (например във вид на протеинови шейкове), за да развиете мускулатурата си по-бързо и ефикасно.