Италианец се опита да заблуди медицинска сестра, ваксинираща срещу COVID-19, като вместо истинската си ръка ѝ предостави гумена. Измамата, разбира се, е открита мигновено, а срещу мъжа вероятно ще бъде повдигнато обвинение.

Филипа Буа, медицинска сестра, която в момента работи във ваксинационния център „Бивер Бианка“ в град Биела, веднага забелязва необичайната текстура и цвят на ръката.

„Когато оголих ръката, почувствах кожа, която бе студена и гумена, а и цветът бе твърде светъл“, казва Буа пред италианския вестник Corriere Della Sera.

Малко след това сестрата открива, че мъжът ѝ е предоставил фалшива гумена ръка, върху която да бие ваксината. Истинската е била скрита в дрехите.

След като го разобличава, мъжът отправя няколко саркастични коментара, след което се опитва да убеди Буа да игнорира случая. Ваксинационният център обаче го докладва за опит за измама в местния прокурорски офис.

„Като професионалист се почувствах обидена – казва сестрата пред La Repubblica – Това са трудни дни. Хората са гневни, често спорят. Случки като тази ни губят времето.“

Мъжът е зъболекар, който е отстранен от работата си, след като отказва да се ваксинира. В момента Италия използва зелени пропуски, които задължават всички служители да предоставят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или документ, показващ, че са се възстановили от вируса. От понеделник (6 декември) здравните власти на страната въведоха и супер зелен пропуск, който може да бъде получен само чрез ваксинация или след възстановяване от COVID-19. Хората без подобно нещо нямат достъп до определени събития и места, включително кина, фитнес зали, ресторанти и спортни зали. Италианските власти направиха ваксинирането задължително и за всички служители от здравната система, както и за полицаите и училищния персонал.

Процентът на ваксинираните в Италия е сравнително висок в сравнение с останалите части по света – над 74% от населението вече е получило две дози от ваксина срещу COVID-19, сочи Our World In Data. Подобно на много други европейски страни обаче и там броят на случаите от коронавирус се увеличават, а опасенията от новия вариант Омикрон нарастват. Това не означава, че ваксините не са ефективни – вероятността ваксиниран човек да предаде вируса е много по-малка в сравнение с неваксиниран, както и рискът ваксиниран да бъде хоспитализиран е много по-нисък.

Източник: IFLScience