Миналия петък хората бяха сравнително озадачени от факта защо Световната здравна организация (СЗО) реши да кръсти новия вариант на COVID-19 (B.1.1.529), открит за първи път в Южна Африка, Омикрон. По този начин СЗО на практика пропуска две букви в гръцката азбука – v (ню) и ξ (кси).

До днес причината не бе особено ясна. СЗО обаче реши да внесе малко повече светлина по въпроса. Оказва се, че по този начин организацията иска да избегне потенциални обърквания и не желае да обиди голяма група от хора.

Когато през август новият вариант бе кръстен Мю, следващият трябваше да се казва Ню. Здравната организация обаче решава да пропусне тази буква, тъй като наименованието ѝ е доста сходно с английската дума new (нов) и би заблудила хората.

Следващата буква пък е ξ (кси). СЗО решава да пропусне и нея, тъй като това на практика е популярна фамилия в Китай, а това би влязло в разрез с правилата ѝ за наименование на различни заболявания. СЗО винаги се стреми „да не обижда каквито и да било културни, социални, национални, регионални, професионални или етнически групи“.

Всъщност СЗО прибягва до гръцката азбука точно по тази причина – за да избегне обиждането на големи групи от хора. Преди това бяха използвани единствено научни имена, които объркваха хората и малко по малко вариантите започнаха да носят името на мястото, на което са открити. Тази практика е „заклеймяваща и дискриминираща“, допълват от СЗО.

Няколко консервативни лидери от САЩ обвиниха СЗО, че е решила да пропусне ξ, за да не разгневи китайския лидер Си Цзинпин (Xi Jinping). Според тях това е една от многото причини, заради които не може да се има доверие на международната организация. „Ако СЗО се страхува от китайската комунистическа партия, как можем да ѝ се доверим, че следващия път, когато се опита да покрие катастрофална глобална пандемия, ще я разобличи?“, написа в Twitter тексаският сенатор Тед Круз

Източник: Slate