Все повече доказателства сочат, че добавянето на само една лъжица зехтин към диетата ви всеки ден може да има съществени ползи за здравето. В това число – защита срещу деменция, сочи ново проучване, проведено в САЩ.

Макар че здравословните „средиземноморски“ диети като цяло обикновено включват малко зехтин, изследователите твърдят, че сама по себе си тази съставка притежава редица полезни качества.

„Обикновено хората, които използват зехтин за готвене или като дресинг, се отличават с далеч по-качествен режим на хранене, но интересното е, че ние открихме връзката независимо от този фактор“, казва диетологът от Харвардския университет Анн-Жули Тесие пред Кайтлин Вогел в Healthline.

Тесие и колегите ѝ комбинират резултатите от проучвания на медицински сестри и здравни специалисти, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век. Всички те не са страдали от сърдечни заболявания и рак, когато през 1990 г. в проучванията за първи път са въведени въпроси за консумацията на зехтин. През следващите години 4751 от 92 383 избрани участници са починали от причини, свързани с деменция.

Изследователите установяват, че при възрастните, които редовно консумират повече от 7 грама зехтин дневно (около половин супена лъжица), вероятността да умрат от заболявания, свързани с деменция, е с 28 % по-малка в сравнение с тези, които консумират зехтин рядко или никога.

„Зехтинът може да има противовъзпалително и невропротективно действие поради високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини и други съединения с антиоксидантни свойства като витамин Е и полифеноли“, обясняват Тесие и екипът в статията си.

Проучванията върху животни показват, че определени видове мазнини, като например мононенаситените мастни киселини, съдържащи се в зехтина, могат да имат защитни свойства за здравето, а полифенолите могат да помогнат за предотвратяване на амилоидните плаки, свързани с болестта на Алцхаймер.

„Съществуват... някои доказателства, които показват, че комбинацията от всички тези различни съединения, а не един-единствен елемент, е отговорна за положителните ефекти“, казва неврологът от Университета Темпъл Доменико Пратико, който не е участвал в проучването, пред Робби Берман в Medical News Today през 2023 г.

Участниците в изследването са предимно бели и образовани, което означава, че резултатите все още не могат да бъдат обобщени за различни групи от населението. Нещо повече, тъй като става въпрос за наблюдение, изследователите не могат да свържат пряко резултатите със зехтина.

Въпреки това предишно изследване показва, че при хората, които редовно консумират зехтин, рискът от смърт от невродегенеративно заболяване е с около 30 % по-нисък.

Тъй като в световен мащаб броят на случаите на деменция непрекъснато нараства и няма лек, засега превантивните мерки чрез диета, физически и умствени упражнения са най-добрият начин да намалим тези заболявания, които понастоящем засягат повече от 55 милиона души в света.

Зехтинът вероятно е ключов компонент, който стои в основата на постоянните положителни резултати за здравето при средиземноморската диета. Но не всеки има еднакъв достъп до пълната диета, така че разбирането на това кои части от нея оказват най-голямо въздействие върху здравето може да допринесе много за подобряване на здравето на най-уязвимите хора.

Изследването е публикувано в JAMA Network Open.

Източник: Science Alert