Американската агенция по храните и лекарствата FDA одобро спешно бърз тест за коронавирус, който дава резултати само за 5 минути.

Американската компания "Абът лабораторис" заяви, че уредът, с който ще се правят новите тестове, е малък и преносим и е приблизително с размерите на тостер. Той може да бъде използван и извън болниците - т.е. например в домашни условия.

Тестът може да определи до 5 минути дали пробата е положителна и до 13 минути да потвърди дали е отрицателна, заяви компанията. 

В комплекта откриваме назални тампони за вземане на проба, както и флакон, пълен с физиологичен разтвор за съхранение на тампона, който се изпраща до една от две частни компании: Fulgent Therapeutics или Assurance Scientific Laboratories. Тези лаборатории разполагат с разрешение за обработка на коронавирусни тестове на Everlywell.

Агенцията за храните и лекарствата одобри миналия уикенд тест, който дава резултат до 45 минути. Този тест обаче се използва основно в болниците. Съединените щати сега са страната с най-много потвърдени случаи на заразяване с коронавирус, отбелязва ДПА. 

Източник: Science Alert