„Няма как да спрем разпространението на тази въздушно-капкова инфекция. Може обаче да я ограничим. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Очертава се около Великден ситуацията да е най-тежка, но след това трябва да следва бърз спад. Ако вирусът се държи като всички вируси от своето семейство и при повишаване на температурите разпространението му намалее, би било чудесно. Но няма как да го знаем", каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ето в телеграфен стил най-важните моменти от изказването му.

- Този вирус сериозно циркулира, това което може да направим, е да не осъществяваме контакти. Важното е да изкараме заболяването леко, да не го предаваме на други и, ако е сериозно, да се лекуваме.

- Статистиката показва че 60-70% ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Тези, които трябва да влязат в болница, трябва да има как да бъдат лекувани.  

- В случай че родителите се заразят, най-доброто, което може да се направи, е детето да отиде при баба, дядо, близки.

- Това е въздушно-капкова инфекция, ползването на защитни средства предпазва, но не на 100%.

Снимка: Guliver / iStock

- 10 до 12 пъти е по-голям леталитетът от коронавируса. При грипа е 0,2%, но в някои страни стигна 3%.

- Никой не може да каже очаква ли се втора вълна на заразяване.

- Не надценявайте ролята на банкнотите, ако вие си миете ръцете. Пипането на банкноти е малка част от деня ни. Вирусът не е от най-издръжливите. Където има слънчева светлина, дори едно просто забърсване, рязко намалява риска от заболяване.

- Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощенските клонове. Трябва да има график, за да не се получава струпване, охраната има този ангажимент. Хората могат да стоят отвън и да се допускат по 2-3.

- Не може да тестваме всеки който кихнал или кашлял. Ако получим 1 млн. теста ще ги ползваме. Разбира се, че искаме да тестваме, но аз не смятам, че това е най-важното. Това няма да промени проблема и поведението ни.

"Ползвайте утвърдена информация, а не "Гугъл", съветва главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Източник: Новите родители