Имунитетът на повечето деца е много слаб - през есенно-зимния период някои се разболяват почти всеки месец.

Групата на така наречените остри распираторни заболявания включва голямо разнообразие от заболявания, които в някои случаи се усложняват от тонзилит. Небните сливици се възпаляват, има болки в гърлото, кашлица, висока температура, болки в мускулите и ставите.

Как да сведете до минимум риска от възпалено гърло и да помогнете на детето си да се възстанови по-бързо, обяснява педиатър.

1. Научете детето да си мие ръцете със сапун – след детска градина, училище, разходка и преди хранене.

2. Не го навличайте по време на разходка, в никакъв случай не покривайте носа и устата му с шал. То трябва да може да диша, да тича, без да се притеснява от неудобните дебели дрехи, да прави снежни топки. В мразовито време децата трябва да се движат много.

3. Позволете на детето си да ходи босо у дома.

4. Закалявайте го. Като начало може да слага краката си в хладка вода за минута всеки ден. После може да понижите температурата на водата. След месец опитайте да поливате детето с хладен душ сутрин - ако то трудно издържа тази процедура, преминете към контрастни обливания и ги завършете с топла вода.

5. Подобряване на местния имунитет. За да намалите болката в гърлото, давайте на детето си ледена близалка с любимия му сок 3-5 пъти на ден. Или му давайте сладолед - разбира се, в малки количества. Това ще помогне на гърлото му по-лесно да се адаптира към ниските температури.

6. Избягвайте многолюдни места през студения сезон. Ако се налага да отиде, нека да е с маска.

7. Посетете отоларинголог, ако детето често боледува. Лекарят ще провери сливиците и дали има разрастване на съединителната и лимфоидната тъкан на назофарингеалната сливица.

8. Консултирайте си с алерголог - той ще провери дали детето не страда от най-честите алергии към косми на домашни любимци, акари, прах и др.

Понякога си струва да замените пухените възглавници със антиалергични.

Мона Василева / Новите родители