Четири деца, изложени на ХИВ при раждането си, поддържат неоткриваем вирусен товар в продължение на повече от година след спиране на лечението. Те са част от клинично изпитване, финансирано от Националния институт по здравеопазване (NIH), което изследва перспективата за постигане на истинска ремисия на ХИВ - нещо, което само преди десетилетия е изглеждало невъзможно.

Проучването се основава на предположението, че ранното започване на лечението - в този случай в рамките на 48 часа след раждането - може да предотврати утвърждаването на вируса в организма. ХИВ умее да се крие в клетките ни, поради което настоящите лечения могат да контролират инфекцията, но не и да я изчистят напълно.

"Тези открития доказват ясно, че ранното лечение дава възможност на уникалните характеристики на неонаталната имунна система да ограничат развитието на резервоара на ХИВ, което увеличава перспективата за ремисия на ХИВ", казва в изявление директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) д-р Джийн Марацо. 

Няма никакво съмнение, че ситуацията с ХИВ и вариантите за лечение нямат нищо общо с пика на епидемията през 90-те години на миналия век. Напредъкът в антиретровирусната терапия (АРТ) позволи на ХИВ-позитивните хора да живеят дълго и здравословно, като потискат инфекцията толкова добре, че вирусният товар става неоткриваем - което означава също, че не могат да я предават нататък.

Превенцията също е по-добра от всякога благодарение на предекспозиционната профилактика (PrEP), въпреки че търсенето на дългоочакваната ваксина продължава.

Благодарение на подобрените здравни грижи за бременните с ХИВ сега много по-рядко се наблюдава разпространение на инфекцията в утробата, по време на раждането или при кърмене. Ако все пак това се случи, децата обикновено трябва да започнат ранно лечение с антиретровирусна терапия и да останат на нея през целия си живот.

Няколко предишни случая обаче показват, че спирането на АРТ при ХИВ-позитивни деца, които са приемали лекарствата от раждането си, не води непременно до възобновяване на вируса.

При представянето на резултатите си на неотдавнашна конференция екипът, който е автор на последното проучване, разказва за шест деца, всички на възраст 5 години, за които е преценено, че могат да бъдат подложени на внимателно наблюдавано прекъсване на АРТ.

При четири от децата е настъпила ремисия на ХИВ за поне 48 седмици. Три от тях продължават да са в ремисия и сега, съответно за 48, 52 и 64 седмици. Другото дете е било в ремисия в продължение на 80 седмици, преди ХИВ да се възстанови. Те са имали леки симптоми, като главоболие, треска и подути лимфни възли, но са отшумели, когато лечението им е било подновено и вирусът отново е бил овладян.

При другите две деца не е настъпила ремисия, когато лечението им е било спряно, но и двете вече са отново на АРТ и отново са с потиснат ХИВ.

"Тези резултати са новаторски за изследванията на ремисията и излекуването от ХИВ, а също така показват необходимостта от незабавно тестване на новородените и започване на лечение в здравните заведения за всички бебета, потенциално изложени на ХИВ в утробата", казва водещият вирусолог на изследването д-р Дебора Персоуд.

Авторите предупреждават, че всяко прекратяване на лечението в подобни случаи трябва да се наблюдава много внимателно, тъй като при някои от децата са се появили симптоми на заболяване, когато вирусният им товар се е възстановил. Сега учените искат да проучат по-нови, по-мощни лекарствени режими, тъй като всички тези деца са приемали стандартни терапии, които се използват от десетилетия.

Също така не е напълно ясно защо имунната система на новороденото изглежда притежава този потенциал да спре ХИВ в движение, давайки възможност на АРТ да изчисти инфекцията по-пълноценно.

Предстои ни още много работа, но е трудно да не бъдем оптимисти, когато на дневен ред остава перспективата за ремисия на ХИВ - нещо, което досега е било възможно само при малък брой възрастни пациенти, претърпели трансплантация на стволови клетки.

Д-р Адеодата Кекитийнва, водещ изследовател на проучването и ръководител на клиничния изследователски център в Кампала, Уганда, заяви: "Това проучване ни доближава до осъществяването на друга промяна в парадигмата, при която нашият подход към АРТ може да бъде толкова ефективен, че да се използва за един период от живота, а не през цялото време."

Проучването е представено на тазгодишната Конференция по ретровируси и опортюнистични инфекции.

Източник: IFLScience