Eкип от учени във Великобритания е сред първите, които започнаха тестване на ваксината за коронавируса COVID-19 (Ковид-19) върху животни, съобщи Sciencealert.

Епидемията, тръгнала от Китай, вече взе над 1000 жертви и зарази над 45 000 души

Изследователи от Imperial College London заявиха, че крайната им цел е да имат ефективен и безопасен начин за спиране на разпространението на вируса до края на годината.

"Тествахме ваксината, която сме генерирали от определен микс от бактерии, върху мишки", каза изследователят на Imperial College London Пол Маккай в интервю за AFP.

"Надяваме се, че през следващите няколко седмици ще можем да определим реакцията, която можем да видим при тези мишки и техния отговор на антителата към коронавируса."

Учени от цял ​​свят се надпреварват да разработят начин за излекуване на новия щам на добре познат вирус, който е бил успешно борен в миналото (SARS).

Imperial College London заяви, че не може да бъде сигурен колко напреднали са изследванията на други екипи в момента.

Китайската държавна информационна агенция "Синхуа" цитира местен информационен доклад, според който университет в Шанхай също инжектира тест ваксина в мишки.

Местният доклад обаче цитира неназовани източници и няма официално съобщение за китайските тестове.

Великобритания е регистрирала осем случая на вируса и е принудена да закрие два клона на медицински център в югоизточния град Брайтън, където поне двама служители са реагирали положително на тестовете за коронавируса.

Но измислянето на ваксина е трудоемък процес, който обикновено включва години тестове върху животни и клинични изпитвания върху хора. Това означава, че регулаторите трябва да се уверят бързо, че ваксината е едновременно достатъчно безопасна и ефективна, за да се произвежда масово.

Imperial College London се надява, че изследванията и пробивите при коронавируса SARS преди близо две десетилетия могат да ускорят нещата.

"Надяваме се да бъдем първите, които ще вкарат тази конкретна ваксина в клинични изпитвания върху хора и това може би е нашата лична цел в момента", каза Маккей.

"След като завърши изпитването на фаза първа - което може да отнеме няколко месеца, то веднага може да се започне в изпитване за ефикасност при хора, което също ще отнеме няколко месеца", добави Маккей.