Учени от организацията Diamond във Великобритания са успели да открият у пациент антитела, които могат да неутрализират COVID-19. Той е бил болен от вируса ТОРС, който отново тръгна от Китай през 2002 г. и достигна и до други страни.

Британски издания съобщават, че пациентът все още се възстановявал от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който е от същата група коронавируси. Учените са изследвали негови кръвни проби с мощна машина, която използва електрони, за да произведе светлинни лъчи, с чиято помощ изследователите имат възможност да изследват вирусите по-детайлно.

Така и открили антитяло, което може да се "прилепи" към COVID-19 и да го унищожи чрез естествената имунна защита на организма. Човекът е бил диагностициран с ТОРС през 2004 г.

Изследователите се надяват да открият как  е успял да се излекува и това да им помогне при намиране на лекарство срещу новия вирус. 

“Коронавирусът има сферично тяло с шипове. Нашият екип изолира шиповия протеин и е прегледал оцелелия от ТОРС пациент, за да провери дали може да идентифицира свързване на антитела на правилното място, което има потенциал да бъде полезно. Открихме антитяло, което изглежда още по-подходящо да се прикачи към COVID-19, така че може да се превърне в терапия”, казва проф. Гуиндаф Еванс пред “Дейли Телеграф”.

В края на януари китайски учени също стигнаха до подобно заключение, анализирайки едно от антителата, открити по време на епидемията от ТОРС. Те продължават с опитите си да го превърнат в средство за спиране на сегашната епидемия.

Източник: Мениджър Нюз