Български екип е много близо до създаване на лекарство срещу коронавируса. Това обяви на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Кирил Ананиев. 

"Клиничното изпитване е стартирало още през май с лекарството "Ивермектин". До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България", уточни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Екипът, възложителят на проучването и компанията-производител са български, допълни той.

"Лекарството "Ивермектин" се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от пазарити. То е с познат профил на безопасност. Прилага се двойно сляпо рандомизирано изпитване - в едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото рамо получават плацебо. Това е на фона на стандартната терапия, която се прилага в лечебните заведения", допълни Богдан Кирилов.

България е била първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. След нас подобна инициатива е имало в Испания. И допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти към клиничните изпитвания. 

Допълнителна информация за лекарствения препарат и проведеното експериментално лечение с него ще бъде дадена към края на юли и началото на август. 

"Когато един вирус е адаптиран към животни и мине към хора, очакваме две неща - първо, да стане по-заразен и второ, да отслабне неговата сила бях казал през февруари. Какво стана оттогава насам? Появи се една мутация в свързващите протеини, която го направи няколко пъти по-прилепчив. И тази мутация се разпространи най-масово в Европа. В момента нашата страна от тези 35 щама, само два нямат тази мутация. 33 имат тази мутация и вирусът е по-прилепчив. Няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб, предизвиква по-леко заболяване и води до намаляване на смъртността", коментира директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. 

По думите му, изходът от заболяването при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, например, е от голямо значение възрастта и общото здравословно състояние на човека. 

"Това заболяване не е толкова смъртоносно и затова зависи от гостоприемника. Ако имаш бъбречно заболяване, те удря в бъбреците. Най-неприятно е за хората с хронични белодробни заболявания. Този вирус не прави пневмония. Той прави токсичен пневмонит на отпадните продукти на клетките, които засяга", каза още проф. Тодор Кантарджиев. 

Хидроксихлорохинът все още не е отхвърлен напълно като едно от възможните лечения на усложнения от коронавирусната инфекция, коментира шефът на НОЩ, ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Той обаче отново подчерта, че терапия с този медикамент може да се извършва само в болнични условия, при строг лекарски надзор.

Източник: Мениджър Нюз