Група антиваксъри поискаха от медиите да престанат да ги наричат антиваксъри (въпреки че буквално те са именно такива). Естествено, интернет обществото прояви нулев ентусиазъм към предложението им за нов термин – Vaccine Risk Aware (т.е. хора, които са наясно с рисковете от ваксините).

Тази седмица групата антиваксъри Crazymothers (което в превод от английски значи луди майки – и не, не се шегуваме) публикуваха своята молба в Twitter и Instagram.

Отвореното писмо гласи следното:

„Скъпи медии, моля преустановете употребата на термина „антиваксъри“. Той е подценяващ и подстрекаващ и маргинализира както жените, така и техният опит. Той е пренебрежително опростенчеси, супер обиден и изключително погрешен. Молим ви най-учтиво да започнете да ни наричате Vaccine Risk Aware.”

Хората побързаха да им отговорят, че ако в действителност осъзнаваха рисковете от ваксините, чийто странични ефекти често са малки, изключително редки и не включват аутизъм (противно на твърденията, публикувани в crazymothers.info), нямаше да се обявяват против тях. Особено като се има предвид рисковете, свързани с това едно дете да не бъде ваксинирано (и по този начин да се изложи на потенциално смъртоносни заболявания).

Така например по време на епидемията от морбили (дебна шарка) в Конго бяха регистрирани 233 337 случаи на това заболяване, 4723 от които завършиха с фатален край през 2018 г. 90 процента от смъртните случаи са на деца под 5-годишна възраст.

Вместо “осъзнаващи рисковете“, интернет обществото има няколко други предложения за Crazymothers.