Симптомите на две пациентки, страдащи от дълъг COVID-19, бяха облекчени почти изцяло след ежедневен прием на антихистамини, сочи нов научен доклад.

Макар и доказателствата да са анекдотични, впечатляващите резултати не са безпрецедентни и авторите се надяват, че описаните от тях случаи ще вдъхнат надежда на много други пациенти и едновременно с това ще насочат изследователите в правилната посока при разработката на бъдещи лечения.

На този етап не съществуват лечения на дългия ковид (известен още пост-остро усложнение на COVID-19 (PASC)), които да са подкрепени с конкретни доказателства. Антихистамините обаче изглеждат доста обещаващо решение, тъй като могат да се приемат ежедневно, стига да не пречат на другите медикаменти, които пациентът пие.

„Ако пациентите искат да пробват продаваните без рецепта антихистамини, моят съвет е да го направят, но под лекарски контрол“, казва медицинската сестра Мелиса Пинто от Калифорнийския университет в Ървайн (UCI).

Първият случай, описан от изследователите ot UCI, е на здравна работничка на около 40 години. Тя се заразява с COVID-19 през януари 2020 г. Три дни след като се разболява, се появяват симптоми на главоболие и силна умора. Дни по-късно се обрива, започва да изпитва болки в гръдния кош и вдига висока температура. След 24-ия ден най-лошото вече е приключило, но много от симптомите остават. През март същата година съобщава за нов симптом – мозъчна мъгла.

Едва когато започва да приема антихистамини през юни 2020 г. за алергия срещу сирене, жената внезапно се подобрява. Тя пие по 50 мг дифенхидрамин на ден (антихистамин, продаван без рецепта), но впоследствие нейният лекар ѝ предписва друг медикамент, който да овладее симптомите.

В продължение на 9 месеца жената приема 50 мг хидроксизин памоат. Вследствие на това симптомите на умора, мозъчна мъгла, нетолерантност към упражнения и болки в гръдния кош изчезват почти изцяло. Днес тя твърди, че се е възстановила почти на 90 процента.

Вторият пациент е учителка на средна възраст. Нейната история е сходна с тази на медицинската сестра. Един месец, след като се заразява със SARS-CoV-2, тя продължава да страда от болки в ставите, безсъние, ускорен пулс и нарушена концентрация. Година по-късно симптомите не престават да я измъчват.

Един ден жената заменя един антихистамин (фексофенадин) с друг – 25 мг дифенхидрамин просто защото вторият се намира по-лесно. На следващия ден забелязва, че мозъчната мъгла и умората са намалели. Ето защо тя продължава да пие новия антихистамин. Днес тя приема по 25 мг дифенхирамн вечер и 180 мг фексофенадин сутрин и твърди, че се чувства 95 процента по-добре.

Фактът, че и пациентките се възстановяват почти изцяло, е наистина невероятен. Тези два случая обаче не са изолирани.

Симптомите на дългия ковид наподобяват доста синдрома на хроничната умора – едно доста слабо проучено медицинско състояние, което засяга близо 24 млн. души по света.

Сега, когато случаите на дългия ковид стават все по-често срещани на фона на пандемията от коронавирус, изследователите най-накрая започват да обръщат подобаващо внимание и на двете привидно сходни състояния.

Антихистамините се приемат често от пациенти, страдащи от синдрома на хроничната умора, макар че малко проучване от 1996 г. показва, че те не оказват почти никакво положително влияние и върху 30-те участника в него.

Напоследък обаче научната общност смята, че e крайно време да подновим проучванията върху антихистамините като потенциално лечение на синдрома на хроничната умора. Малък брой пациенти с това състояние показват признаци на прекомерно активни имунни клетки, които биха могли да бъдат „успокоени“ с прием на антихистамини. От началото на пандемията досега изследователите правят сходни паралели и с дългия ковид.

През 2021 г. малко проучване на 49 пациенти с дълъг ковид открива, че тяхната имунна система е във висока степен на готовност. Нещо повече – над 70 процента от онези, които приемат антихистамини, съобщават, че тлеещите симптоми са облекчени.

Изследването е публикувано в The Journal for Nurse Practitioners.

Източник: Science Alert