Мъж от Аризона почина, а жена му е все още в интензивното, след като и двамата приеха лекарството хлорохин фосфат, вярвайки, че то ще ги предпази от COVID-19.

И двамата са били над 60 години и не са били заразени с новия коронавирус. Просто са смятали, че лекарството ще ги предпази от него.

Всичко това се разиграва на фона на публикация в Twitter на президента на САЩ Доналд Тръмп, в която той заяви пред милионите си последователи, че една все още нетествана (и потенциално опасна комбинация от лекарства) буквално ще „промени играта“ в битката с коронавируса.

По-рано двама души от Лагос, Нигерия, бяха хоспитализирани за натравяне с хлорохин, след като Тръмп похвали лекарството.

По време на прес конференция на 19 март Тръмп заяви, че хлорохинът – антималарийно лекарство, както и хидроксихлорохинът, имат „реален шанс“ да проработят срещу вируса и ще бъдат достъпни „почти незабавно“, тъй като вече са одобрени от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), пише Би Би Си.

За съжаление, оказа се, че това не е така. FDA по-късно поясни, че „не съществуват одобрени от FDA лечения или лекарства, които да излекуват или предотвратят COVID-19”. Въпреки че съществуват малки доказателства, които подкрепят твърдението, че хлорохинът е помогнал на някои пациенти с COVID-19, все още не са проведени клинични тестове или подробни проучвания. Лекарството обаче е одобрено за „състрадателна употреба“, т.е. лекарят може да го предпише на пациенти, които са смъртоносно болни – когато няма други варианти за лечението им. И това не се равнява на одобрение от FDA.

Докато ефективността на хлорохина не бъде проверена щателно от научните среди срещу вируса, приемането му без лекарско предписание е крайно непрепоръчително. Това важи особено за комбинации от лекарства, които са потенциално опасни. Ако попаднете в болницата, тъй като сте експериментирали с комбинация от медикаменти, ще утежните допълнително и без това утежнената здравна система.

Важно е да отбележим също така, че субстанцията, която двойката от Аризона е приела, не е била хлорохинът, който се предписва срещу малария, а хлорохин фосфат, който се използва при лечение срещу паразити при риби. Жената, която пожела да остане анонимна, заяви пред NBC, че по-рано е използвала субстанцията, за да лекува своята риба кои. Впоследствие, когато я е видяла на рафта си, си е казала: „Не е ли това нещото, за което говореха по телевизията?“.

Двойката се е самоизолирала, тъй като се е притеснявала да не хване вируса, когато е видяла клипове на Тръмп, в които той обсъжда хлорохина по време на прес конференция. „Видяхме Тръмп по телевизията – беше на всеки канал – и всичките му приятелчета казваха, че е безопасно – коментира жената пред NBC. – Тръмп повтаряше, че на практика е лек“.

20 минути след приемането на субстанцията състоянието и на двамата рязко се влошава, започват да повръщат и развиват респираторни проблеми. Мъжът умира малко след пристигането си в болницата.

Здравни експерти ни предупреждават да не приемаме лекарства без лекарско предписание или надзор и да не следваме съветите на хората, които нямат медицинско обучение.

Източник: IFLScience