Изследователи от Белгия съобщиха за случай на 90-годишна жена, която се е заразила едновременно с два от вариантите на COVID-19, будещи безпокойство. Той бе представен в рамките на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни заболявания, който тази година се проведе онлайн.

На 3 март 2021-ва жената, чиято медицинска история не се отличава с нищо особено, е приета в болницата OLV в белгийския град Аалст. Същият ден тестът ѝ за COVID-19 се оказва положителен. Тя е живеела сама, не е била ваксинирана срещу вируса и редовно е била посещавана от различни помощници, които са се грижили за нея.

Първоначално не показвала симптоми на респираторни проблеми и е имала нормални нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация). Жената обаче рязко се влошава и пет дни по-късно умира.

След като правят PCR тест на нейна респираторна проба за т.нар. варианти, будещи безпокойство, лекарите откриват, че 90-годишната пациентка е била заразена с два различни варианта на вируса – вариантът алфа (B.1.1.7), който възникна във Великобритания, и бета (B.1.351), който бе засечен за първи път в Южна Африка.

Наличието и на двата варианта е потвърдено от нов PCR тест на втора респираторна проба (след секвенция на S-гена, както и на пълно геномно секвениране).

„Това е един от първите документирани случаи на коинфекция с два варианта на безпокойство на SARS-CoV-2 – казва д-р Ан Ванкеерберген от болницата OLV в Аалст, Белгия. – И двата варианта циркулираха в Белгия по това време, тъй че най-вероятно жената е била заразена с различните вируси от двама различни души. За съжаление, нямаме представа как точно се е случило това.“

Проф. Лорънс Йънг, експерт по вирусология от Университета в Уорик, заяви, че „откриването на два доминиращи варианта, будещи безпокойство, при един човек не е изненада - те биха могли да бъдат предадени от един заразен индивид или при контакт с множество заразени хора." Той допълни, че са необходими повече проучвания, за да се определи дали такива инфекции по някакъв начин компрометират ефикасността на ваксинацията или влошават случаите на COVID-19.

Източник: Medical Xpress