Най-популярните усложнения, които определено стряскат бременните жени, са преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет или плацента превия. Те със сигурност не са за подценяване и крият рискове, но ако чуете тези диагнози, не бързайте да се паникьосвате.

Ето малко повече информация за тях и за това как да се справите!

Преждевременно раждане

Какво представлява: Раждане преди 37-ата седмица. Около 10% от бебетата са недоносени.

Какво го причинява: Лекарите не са сигурни, но рисковите фактори включват износване на няколко плода, предишни преждевременни раждания, аномалии на шийката на матката и някои вагинални инфекции.

Симптоми: Ако забележите кърваво или воднисто вагинално течение или изпитвате коремни спазми или болки в гърба, незабавно се свържете с лекар.

Лечение: Почивката на легло понякога може да намали натиска върху шийката на матката, което намалява вероятността тя да се разшири. Но ново проучване показва, че в някои случаи лежането може да донесе повече вреда, отколкото полза, затова попитайте лекаря си дали е необходимо. Също така пийте много течности, тъй като дехидратацията може да предизвика контракции на матката.

Може ли да се предотврати?

Жените, които имат нелекувано заболяване на щитовидната жлеза, са по-склонни да родят преждевременно. Поради тази причина е добре да се прегледате преди да забременеете. Техниките за справяне със стреса, като например йога, също могат да помогнат, тъй като няколко проучвания са установили връзка между високите нива на хормоните на стреса и честотата на преждевременните раждания. И накрая, ако имате анамнеза за преждевременно раждане, попитайте лекаря си за инжекции с прогестерон, които могат да намалят риска с почти 20 %.

Прееклампсия

Какво представлява: Високо кръвно налягане и белтък в урината, от които страдат до 8% от бременните жени. Тя може да причини съсирване на кръвта и нарушаване на функцията на бъбреците и черния дроб.

Какво я причинява: Според някои проучвания прееклампсията може да се дължи на протеин, който спира растежа на кръвоносните съдове в плацентата, а според други вероятността за поява на прееклампсия се увеличава с индекса на телесната маса на жената преди забременяването. Най-голям риск има при майките, които носят повече от един плод, жените над 40 години или тези, които имат близък роднина, страдащ от прееклампсия.

Симптоми: Високо кръвно налягане, подуване на ръцете и краката, силно главоболие, кръв в урината или силно гадене.

Лечение: Ако симптомите са леки, повечето лекари предлагат повече лежане. Витамини Е и С също могат да помогнат. Раждането обикновено слага край на тази диагноза.

Може ли да се предотврати?

Можете да намалите вероятността, като поддържате здравословно тегло, храните се пълноценно и правите редовно физически упражнения.

Гестационен диабет

Какво представлява: Високи нива на кръвната захар, които се срещат при около 4% от бременните жени, което излага бебето на риск от прекалено голям ръст.

Какво го причинява: Панкреасът ви не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да противодейства на хормоните на бременността, които повишават нивата на кръвната захар.

Симптоми: Могат да включват жажда, повишено уриниране и замъглено зрение. Но много жени често нямат никакви симптоми.

Лечение: Повечето случаи могат да бъдат контролирани с диета с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захари, въпреки че някои жени се нуждаят от инсулинови инжекции или от лекарства. Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането, но около половината от жените в това състояние развиват диабет тип 2 по-късно през живота си.

Може ли да се предотврати?

Както при прееклампсията, можете да намалите риска, като поддържате здравословно тегло, спазвате диета с ниско съдържание на мазнини и фибри и се движите повече.

Четете за Плацента превия на страницата на Новите родители