Когато астронавтът Скот Кели излетя в космоса и неговия малко по-голям брат Марк остана на Земята, възрастовата разлика между тях се увеличи заради престоя на Скот в орбита.

Странно, нали? Всъщност всичко се свежда до природата на пространството и времето, както са формулирани в Теория на Относителността на Айнщайн.

Това, което предрича теорията, и което е подкрепено от множество доказателства след това, е, че времето протича по-бавно за обекти, които се движат отколкото за неподвижния наблюдател. Също така, протича по-бавно ако сте по-близо до голяма гравитационна маса, като Земята например.

С други думи, времето не тече по един и същи начин за нас.

Колкото по-бързо движите и се ускорявате, толкова повече времето се забавя, и понеже Скот Кели е излетял в орбита и се е върнал, както и побеже е пообиколил планетата с около 28000 км/ час, неговият брат Марк е преживял допълнителни 5 милисекунди.

Братята са били родени с 6 секунди разлика през 1964 и сега разликата е 6 секунди и пет милисекунди.

Изкривяването на времето е познато като разширяване на времето (в този случай) и братята Кели са добър пример за този феномен: той се е получил благодарение на скоростите, с които са се движели един спрямо друг, както и благодарение на разликата между тяхната близост до голяма гравитационна маса.

Източник: ScienceAlert