Наблюдения, направени от два различни космически апарата, потвърдиха, че на Марс има метан. Това означава, че някога на Червената планета вероятно е имало живот и че в някакъв период от съществуването си може би е била годна за обитаване от хора.

Изследователите, които публикуват находката си в Nature Geoscience, вярват, че ледената покривка на изток от кратера Гейл (пресъхнало езеро) е най-вероятният източник на метан.

„Това е особено вълнуващо и до голяма степен неочаквано - казва Марко Джурана от Националния институт по астрофизка в Рим пред AFP. – Две напълно независими едно от друго проучвания говорят за един и същи източник на метан.“

През юни 2013 г. Mars Express, ръководен от Европейската космическа агенция, установи следи от метан благодарение на инфрачервения си спектрометър. Впоследствие наличието на този газ бе потвърдено от роувъра „Кюриосити“ в следващите 24 часа. За да потвърдят дали откритието е легитимно, учените са извършили две отделни изследвания. Едното на базата на цифровото моделиране, а другото основаващо се на геологически анализ на мястото. Резултатите от двете изследвания сочат една и съща зона.

Намирането на метан на Марс е много важно за планетолозите, защото той може да бъде индикатор за микробен живот, отбелязва Джурана. Но присъствието на този газ може да произтича и от геохимически реакции, без връзка с живота, предупреждава италианският експерт.

Източник: IFLScience