Ако обожавате небесните събития, то със сигурност не трябва да изпускате тазгодишния звезден дъжд на Персеидите, чийто пик е между 11 и 13 август. По това време ще можем да видим два пъти повече метеори от обикновено. А това наистина е много!

„При подходящите условия ще виждаме по 200 метеора на час“, казва Бил Кук от NASA.

За сравнение – в минали години Персеидите обикновено падат по 80 на час. Защо тази година ни очакват толкова много? Първо, трябва да уточним, че не метеорните потоци ни навестяват всяка година, а ние им отиваме на гости.

Персеидите почват да валят на планетата, когато орбитата на Земята пресече пътя на кометата Суифт-Тътъл. Обикновено достигаме само до покрайнините на отломките. Тази година обаче гравитацията на Юпитер ще измести потока и съответно Земята ще се вреже буквално в средата му. В резултат на това ще можем да видим много повече падащи звезди.

За съжаление

Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН – заяви пред агенция Фокус, че тази година пикът на метеоритния дъжд у нас се пада през деня от 16.00 до 18.30 часа. Затова няма да можем да му се насладим в пълната му прелст.

Но винаги можем да го наблюдаваме онлайн в сайтове като Slooh.

„Максимумът, когато се наблюдават най-много метеори на час, е в нощите около 12 август. Тази година максимумът на метеоритния дъжд за съжаление за България се пада през деня, от 16.00 до 18.30 часа. Друго условие, което затруднява човек да види метеоритния дъжд тази година е, че луната в нощите 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август, ще залязва между 01.00 и 02.00 часа”, обясни физикът. Той уточни, че

условията за наблюдение ще са подходящи във втората половина на нощта

По думите му хората, които искат да видят природното явление, трябва да отидат извън града, в точното време и ще имат възможност да го видят. Физикът каза, че на много места в България има школи от ученици, които вече са планирали такива наблюдения. „Ще има желаещи, за да го гледат и хората, които се намират във високопланинските райони ще имат най-благоприятните условия. Луната наистина трябва да залезе в противен случай ще бъдат видими само най-ярките метеори в противен случай ще бъдат видими само най-ярките”, каза още Пенчо Маркишки. 

Gallery

Guliver / iStock