Тази сряда ще видим синя и кървава луна – такава, каквато не се е появявала от над 150 години

30 януари 2018 г., 08:44
6874

Shutterstock

Ако си мислите, че пълнолунието по Нова година беше впечатляващо, почакайте да видите какво ви чака в края на месеца.

Луната на 31 януари ще е суперлуна – т.е. ще намира се на по-малко от 364 хил. километра от нас. Когато Луната е в най-близката си точка до Земята (перигей), тя изглежда с 14 процента по-голяма и с 30 процента по-ярка, отколкото когато е в най-далечната (апогей).

Нещо повече – Луната ще бъде и синя.

Това е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича „синя“. Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина (средно 2,7154 години).

Има и още нещо – тези две небесни явления (суперлуната и синята Луна) ще съвпаднат и с пълно лунно затъмнение, заради което Луната ще бъде и червена (или кървава), макар и яркостта й да намалее, когато навлезе в земната сянка.

Лунното затъмнение ще продължи 3,5 часа, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн - от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари.

Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света - когато Луната изгрява.

Следващото съчетание на синя и кървава луна ще е през 2028 г. Следващата синя луна за тази година ще е на 31 март.

Ключови думи:
Коментари