В безлунните есенни нощи, например след новолунието на 18-и ноември до около началото на декември 2017, е единият от двата най-удобни периода в годината, през които най-удобно се наблюдава т. нар. „зодиакална светлина".

Тя се дължи на разсейването на слънчевата светлина от праховите частици, чиято концентрация е по-висока в орбиталната равнина. Явлението е упоменато от астронома Джовани Доменико Касини през 1683 и обяснено за пръв път от Никола Фасио дьо Дюилие през 1684.

Около точката противоположна на Слънцето за всяка от праховите частиците цялата осветена повърхност е пряко наблюдаема, така че там се забелязва леко по-светло петно. За него е възприет от немски терминът гегеншайн (на немски: gegenschein), означващ буквално „противо-светене“.

Сега този природен феномен се наблюдава най-добре рано сутрин преди изгрева, в посока изток. Най-подходящото време за това е от около 1 час и 40 мин. преди изгрев слънце до около 20-тина минути по-късно, когато вече започва зазоряването. За Западна България през ноември удобното време е от около 5:40 ч. до около 6:00 ч. За източната половина на страната трябва да се извадят десетина минути, преценено най-общо. 

Другият най-удобен период за наблюдение на това явление е преди новолуние през март или през април – вечер след залеза, в посока запад. През есента – сутрин, а през пролетта – вечер еклиптиката се издига по-стръмно над хоризонта, което прави феномена по-добре видим. Пак тогава Млечният път е видимо далеч и неговото сияние не се смесва с това на зодиакалната светлина. 

Gallery
Зодиакална светлина рано сутрин

Снимка: Shutterstock

Gallery
Фотографирането на зодиакална светлина е сравнително лесно

Снимка: Shutterstock

Gallery
Тя може да се снима с дълги експозиции, както с неподвижен фотоапарат – на статив, така и от екваториална монтировка с водене, каквито използват много астролюбители. 

Снимка: Shutterstock