Всичко се променя, всичко се движи, всичко се върти. Тези думи на легендарната Фрида Кало важат за редица аспекти от нашата Вселена – от фундаменталните частици до супермасивните черни дупки. Измерването на движението на най-големите черни дупки обаче не е лесна работа. Сега, благодарение на специфична космическа подредба, както и на рентгенови данни от обсерваторията „Чандра“, астрономи успяха да измерят колко бързо се въртят около оста си 5 супермасивни черни дупки.

Петте наблюдавани обекта са квазари – галактики със супермасивни черни дупки, които са толкова активни, че буквално засенчват всички звезди около тях. Светлината не идва от самите черни дупки (нищо не може да избяга от подобно нещо, дори и светлината), а от материала, който я обгражда по подобие на диск. Дискът е изложен на невероятен натиск, нагорещява се страшно много и се върти с феноменална скорост.

Астрономите съобщават в The Astrophysical Journal, че материалът в диска на един от квазарите се движи със 70 процента от скоростта на светлината. Това предполага, че хоризонтът на събитията на черната дупка (повърхността, отвъд която нищо не може да с измъкне) вероятно се движи почти със скоростта на светлината. Другите четири квазара се въртят почти наполовина на тази скорост.

Масата на петте черни дупки е между 160 и 500 млн. пъти по-голяма от тази на нашето Слънце. Галактиките, в които се намират, са разположени на разстояние от 9,8 до 10,9 млрд. светлинни години. Съответно измерването на дисковете около тези черни дупки въобще не е било лесно. Астрономите обаче са били улеснени от специфичната подредба на няколко галактики.

Източник: IFLScience

Gallery

Източник: NASA/CXC/Univ. of Oklahoma/X. Dai et al.