Нов анализ на сателитни данни на Луната показва, че на нашия спътник има много повече вода, отколкото науката е смятала досега. Тази новина позволява на учените да погледнат по нов начин както на историята на формирането му, така и на вътрешната му структура. Може би най-облагодетелствани от това откритие обаче ще бъдат бъдещите лунни мисии.

В продължение на много време всички смятаха, че Луната е напълно суха. Повърхността й е покрита с много прах. Атмосферата е незначителна, а температурите се люшкат между двете крайности - от-200 градуса, до +200 градуса по Целзий. Но няколко изследвания в последните години разкриха, че на Луната има няколко вида вода. През 2009 г. НАСА нарочно разби сондата LCROSS на южния полюс на спътника, където откри запаси от воден лед в отломките от повърхността, откъснали се по време на катастрофата.

“На практика повсеместното присъствие на вода в големите и малки вулканични отлагания, които намерихме на Луната, ни дава сериозно основание да приемем, че лунната мантия е всъщност важен воден резервоар,” пише Шуай Ли от университета Браун.

Science Alert