Рядък метеорит от Марс, открит през 2011 г. в Мароко, съдържа минерали с 10 пъти повече вода, отколкото в марсиански метеорити, откривани до момента. Тази находка повдига за пореден път въпроса колко дълго Червената планета е предлагала условия за живот, сходни с тези на Земята, пише Mashable.

Смята се, че камъкът е сходен с онези метеорити, изучавани от роувърите Spirit и Opportunity на NASA – те кацнаха на Марс през 2004 г., за да търсят признаци на вода. Spirit вече не функционира, но през август миналата година към Opportunity се присъедини доста по-съвършеният в технологично отношение Curiosity, който проучва химичните условия, необходими за поддържането на микробен живот.

Метеоритът, известен като Northwest Africa (NWA) 7034, е вторият най-стар от 110-е камъка, произхождащи от Марс и открити на нашата планета. Той е на 2.1 млрд. години, голям е колкото бейзболна топка и тежи около 320 грама.

Според геологът Карл Агий от Университета на Ню Мексико този метеорит е от епоха на Марс, за която знаем изключително малко. 

Най-старият марсиански метеорит, откриван до момента, е Alan Hills 84001 Antarctica и е на 4 млрд. години.