Китай направи още една стъпка към успеха в технологията на Квантовата комуникация като изстреля в орбита първия сателит за квантова комуникация за да тества законите на квантовата механика в открития космос.

Сателите, наречен Квантова Наука, е проектиран да развие защитена от хакерски атаки (hack-proof) система за комуникации в ерата на електронното наблюдения и кибер атаките като излъчва непробиваеми крито ключове от космоса към земята.

Една от целите на сателите е да изпраща вплетени фотони към ретранслаторни станции в Китай и Европа, които са на растояние от 1200 км. Този експеримент ще изследва все още неразбраното добре свойсто квантово вплитане.

Друга цел на сателите е да тества възможностите за комуникация чрез квантова “телепортация”, като изпозлва влетена двойка фотони.

Ако сателитът изпълни успешно целите си и най-вече ако успее да излъчи сигурно квантова информация между две наземни станции, това ще има огромни последници за криптографията и криптирането на данни.

Докато САЩ инвестират около 200 милиона на годин за квантови изследвания, Китай изразходи 101 милиарда долара за квантова физика през 2015, което е огромен скок от похарчените 1.9 милиарда през 2005 година.

Източник: The Hacker News