Как би следвало да изглеждат извънземните? Всъщност дали изобщо ще имат лица? Истината е, че всички сме повече или по-малко обсебени от идеята за съществуването на извънземни. Но докато наистина не се срещнем с тях всичко, което ни остава, е да си представяме как биха могли да изглеждат.

Учени от университета в Оксфорд са използвали познанията си в областта на еволюционната биология, за да се опитат да направят няколко научно обосновани предположения за това какви ли биха могли да бъдат извънземните. Те предсказват морфологията и функциите на извънземните организми  посредством механизма на естествения отбор.

“Вместо да приемаме, че извънземните организми се подчиняват на химическите атрибути, присъщи за живота на Земята, е по добре да се фокусираме върху процеси на естествена селекция - обяснява Сам Левин от екипа. - Този подход е продуктивен, защото извънземни форми на живот например, базирани на силициий, няма да имат ДНК и няма да дишат азот”.

“Още не знаем как биха изглеждали, но едно е сигурно - при организмите трябва да има механизми за елиминиране на конфликта, поддържане на сътрудничеството и поддържане на функциите на организма. Отделно, напълно е възможно границите между индивидуалните организми и биосферата да са размити”, добавя Левин.

В този смисъл първият ни контакт с извънземните може да не бъде точно ръкостискане или докосване на пипало, а по-скоро да наподобява внимателно потапяне на пръст в праисторическа супа, която представлява носителя на живота при извънземните. Но трябва да помним, че ние дори не сме сигурни как следва да дефинираме живота и затова не трябва да очакваме, че ако открием биологически видове извън нашата планета, те следва автоматично да бъдат себеподдържащи се химически системи, които се развиват, следвайки принципите на Дарвиновата еволюция.

Източник: Science Alert