Едно време, когато свръхдържавите мереха сили на космическия тепих, всички, без оглед на пол и възраст, мечтаехме да сме Юрий Гагарин, Нийл Армстронг или Валентина Терешкова. Предполагам, и сега нещата не са се променили особено за онези, които обичат да мечтаят за необикновеното. Ако сте сериозен мечтател обаче, трябва да знаете какво ви очаква, положите ли екипирания си крак през прага на Международната космическа станция. Не бива да се боите – разказите на специалистите от NASA показват, че освен труд ви очакват и доста хубави моменти. Нека проследим какво става в един типичен ден на МКС.

Храната

Стане ли сутрин, първата мисъл на космонавта е да се нахрани. Свикнали сме с мисълта, че в безвъздушното пространство диетата е тъжна комбинация от сухи продукти и пасти. Отървете се от тази представа. Днес на МКС си угаждат. Има храни, които могат да се ядат в естествения си вид – американците например не пропускат да се запасят с браунита и свежи плодове. Към други ястия трябва да се прибави вода – такива са макароните със сирене и гранулираните супи. Тях космонавтите готвят в специално оборудваните на борда печки, които нагряват храната до определена температура. В Космоса няма хладилници, затова всичко ядивно се складира в специални помещения, защото дори учените не обичат гнили ябълки.

Ако космическата манджа ви е твърде семпла, може да я овкусите с винаги наличните кетчуп, майонеза и горчица. Намират се и сол и пипер, но само течни – в безвъздушното пространство не може да ръсите подправки над чинията си. Зрънцата просто ще отлетят встрани и може дори да запушат вентилационните отвори или да влязат в очите на хората.

Всеки космонавт се храни три пъти на ден – сутрин, обед и вечер. Космическите диетолози съставят специална програма за всеки – една дребна жена например трябва да поема около 1900 калории на ден, докато някой як руснак ще се ядоса, ако не получи полагаемите му се 3200. На борда винаги има пиле, ядки, говеждо, риба, бонбони, кафе, чай, портокалов сок, плодов пунш и лимонада. Всичко това е в опаковки, някои от които служат и за да попречат на храната да отлети в пространството. Те после трябва някъде да се изхвърлят. За това е предвиден специалният компресор за боклук, който помага на екипа да поддържа ограниченото си пространство годно за живот.

И ето нещо, което едва ли знаете – космонавтите не ядат хляб, а тортили! Причината не е в мексиканския им произход, а в трохите. За разлика от хляба, тортилите не правят трохи, които при липса на гравитация може да попаднат в нечия трахея. Пък и някои признават, че е забавно да ги използват като фризбита – летели много добре!

Дишането

Ако отидете на МКС, със сигурност ще искате да дишате. Системите на станцията отделят кислород, абсорбират въглеродния двуокис и балансират изпаренията от телата на космонавтите. Инженерите са помислили за всичко – дори да сте от потящите се хора, да сте хапнали повечко боб или, да не се лъжем, ви миришат краката, в орбита това няма да е проблем. В едно спално помещение на МКС живеят между 3 и 7 души, така че взаимният комфорт е от ключово значение.