Астрономи откриха, че две от нашите съседни галактики-джуджета водят свирепа и непрестанна битка.

Според новото изследване, ръководено от Австралийския национален университет, двойката неправилни галактики-джуджета Голям Магеланов облак (ГМО) и Малък Магеланов облак (ММО), които са видими и за невъоръженото око от южното полукълбо на Земята, се разкъсват една-друга в продължение на милиарди години.

„Битката наподобява доста тази, която Давид и Голиат вероятно биха водели, ако човекът нямаше особено голям късмет с прашката“, казва водещият автор на проучването д-р Дугал Макей.

Астрономите откриват, че разпределението на звездите в различните периоди от развитието на ММО подсказва, че тази галактика си е взаимодействала множество пъти с ГМО. Части от ММО са открити или встрани от нея, или са били избутани в сърцевината й.

По ГМО обаче също има поражения. Д-р Макей твърди, че части от галактиката, които са се намирали близо до ММО, са „сериозно изкривени и разкъсани“. Други места също показват признаци на „големи деформации“.


Малкият Магеланов облак. Снимка: NASA images / Shutterstock

Екипът прави това откритие благодарение на камерата Dark Energy на телескопа „Бланко“ в Чили. Наблюденията му показват, че голяма част от разкъсания материал се е озовал в Магелановия поток – регионът между двете галактики.