Днес ще можем да видим Сатурн и с бинокъл

08 юли 2019 г., 09:57
1768

Добри новини за всички любители на астрономията. През идните дни Сатурн ще е в позиция за добро наблюдение от Земята дори с бинокъл. Днес газовият гигант е в така нареченото противостояние, тоест Слънцето, Земята и Сатурн ще са на една линия в Слънчевата система, а планетата с огромните видими пръстени ще е най-близо до нас - само на 1,44 милиарда километра.

Най-подходящото време за наблюдение е след 22:00 часа. От нашите гоеграфски ширини трябва да търсим Сатурн на югоизток. По-лесно е да използваме някои от популярните приложения за смартфони, с които да локализираме планетата.

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е втора по големина в Слънчевата система след Юпитер. Сатурн е известен най-вече с пръстените си, съставени от лед и космически прах. Сатурн носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн, съответствие на титана Кронос в древногръцката митология. Символът на планетата е стилизирано изображение на сърп (♄).

Сатурн е съставен от водород, хелий и следи от други елементи. Вътрешността на планетата е съставена от малко ядро от скали и лед, оградено от тънък слой метален водород, който е ограден от дебел външен слой газове. Скоростта на вятъра на Сатурн може да достигне до 1800 км/ч, много по-бързо от ветровете на Юпитер. Планетата има магнитно поле със средна сила между това на Земята и много по-силното магнитно поле около Юпитер.

Ключови думи:
Коментари