Учените, изучаващи Диона – един от естествените спътници на Сатурн – забелязаха странни резки по повърхността му, образувани по всяка вероятност от най-различни падащи обекти, предава Space.com.

Новото изследване се основава на данни, събрани от космическия апарат „Касини“, който приключи своята мисия през миналата есен. На последните снимки, направени от него, се забелязват дълги, тесни и ярки резки по повърхността на Диона. Те доста напомнят на тези, които откриваме и по Рея - вторият по големина спътник на Сатурн.

На Диона обаче са паралелни и сравнително млади. Освен това се срещат основно в средата на спътника. "Ориентацията им, която е паралелна на екватора, както и тяхната линейност, е нещо, което не сме срещали досега в Слънчевата система", коментира геологът Алекс Патхоф.

Именно поради тази причина той и колегите му се опитват да разберат дали резките са вследствие от геологична активност или някакъв външен феномен. 

Какви са възможните обяснения?

- огромни скали се търкялят по повърхността и оставят следи след себе си.

- повърхността е разцепена и отделните части се търкат една в друга (подобно на тектонските плочи на Земята).

- резките са образувани вследствие на различни космически останки, падащи по Диона.

Астрономите обаче смятат, че най-достоверното обяснение е именно последното. Резките са са се образували от различни останки, падащи от пръстените на Сатурн, близките спътници или минаващите в района комети.

Ако учените успеят да проучат по-подробно тези белези по Диона, те ще могат да научат дали въобще е възможно да има живот на Диона (или на други светове като този).

Изследването е публикувано на 15 октомври в Geophysical Research Letters.