Астронавтите Алексей Овидич и Ник Хейг ще се опитат да достигнат Международната космическа станция за втори път, след като първият им опит през октомври 2018 г. се провали. Заради провала МКС беше заплашена да остане без екипаж, съобщава "Ройтерс", цитирана от bTV. „Чувстваме се големи щастливци, че ще имаме втори шанс за тази мисия, както и че днес сме тук, за да се подготвим за нея. Животът постоянно ни сблъсква предизвикателства и ти трябва да си готов за неочакваното. Затова през последните две години и половина ние се подготвяхме за неочакваното”, каза Хейг.

Доклад на руски следователи показа, че първият опит се е провалил заради неизправност в сензор, който е бил повреден при сглобяването.

При този полет към екипа се присъединява и астронавтът Кристина Кох. „Чувствам се подготвена за мисията с този екипаж. Те са се доказали като опитни и тренирани астронавти. Чувствам се поласкана да бъда част от техния екип”, посочи Кох.

Иванка Тръмп разговаря с астронавти от Международната космическа станция

Последните приготовления на екипажа за полета приключиха минути, преди те да се отправят към космодрума "Байконур" в Казахстан. „Взехме всички изпити, точно както го направихме и за първия полет. Този път имаше и допълнителни обучения. Мисля, че всичко ще се получи добре”, сподели Овичин. 

На Хейг му предстои първо посещение на Международната космическа станция, докато Овичин прекара там шест месеца през 2016 г.